Zahtjev Meksiku da istraži ubistva novinara

Meksiko je na američkom kontinentu najopasnija zemlja za novinare, prema UN-ovom izvještaju (EPA)

Visoko povjerenstvo za ljudska prava Ujedinjenih naroda pozvalo je meksičke vlasti da otvore „nepristrasnu istragu“ o nedavnim ubistvima novinara u ovoj zemlji, javio je AFP.

Ovo nasilje ilustrira “opću rastuću nesigurnost “ i „posebno iznimnu ranjivost“ štampe u Meksiku, rekao je na novinskoj konferenciji glasnogovornik Visokog povjerenstva za ljudska prava Rupert Colville.

U subotu je pronađeno osakaćeno i obezglavljeno tijelo Marie Elizabethe Macias, glavne urednice dnevnog lista Primera Hora iz Nuevo Lareda, pograničnog grada sa Sjedinjenim Američkim Državama. Uz njeno tijelo policija je pronašla poruku da je ubistvo povezano s informacijama o aktivnostima u vezi organiziranog kriminala objavljenih na društvenim mrežama, javila je agencija Fena.

Meksiko je na američkom kontinentu najopasnija zemlja za novinare, prema UN-ovom izvještaju koji je objavljen u junu.

Od početka godine u Meksiku je ubijeno još pet novinara, saopćila je međuamerička komisija za ljudska prava, čije je sjedište u Washingtonu.

„Raspon i priroda ovih ubistava su strašni“, rekao je Colville, naglašavajući posebno „činjenicu da se žene ubijaju svuda“.

„Razumijemo izazov s kojim se meksička vlada treba suočiti u borbi protiv porasta nasilja“, dodao je on.

“Međutim, krajnje smo zabrinuti zbog imuniteta koji je predviđen u pogledu ovih ubistava i brojnih sličnih djela počinjenih posljednjih godina”, naglasio je Colville.

“Tražimo od meksičkih vlasti da odmah otvore iscrpnu i nepristrasnu istragu o ovim događajima”, rekao je on.

Izvor: Agencije