Zagreb: Policija upala u HBOR

Hrvartski mediji već dulje pišu o navodnim nezakonitostima i sukobu interesa (Al Jazeera)

Hrvatska kriminalistička policija ušla je u zgradu Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR).

Kako nezvanično saznajemo, po nalogu USKOK-a pregledava se dokumentacija za sve kredite odobrene u posljednjih pet godina.

U tom periodu, kredit od HBOR-a u iznosu od četiri miliona eura dobio je i Branko Šegon, pomoćnik ministra financija Slavka Linića.

Ministar i dalje stoji uz svog pomoćnika, koji će funkciju izgubiti samo ako Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, koje sutra odlučuje o pokretanju postupka, ustvrdi da je bilo nepravilnosti.

Milanović: Krajnja granica tolerancije

Nadzorni odbor HBOR-a sastao se jučer, ali izvještaj o Šegonovom kreditu samo je primljen na znanje – bez daljnje rasprave.

Ministar Linić, koji je i predsjednik Nadzornog odbora HBOR-a u kojem sedi još pet članova Vlade, to je komentirao riječima – da je u Šegonovom kreditu bilo išta sporno, Nadzorni odbor o tome bi raspravljao.

Slučaj Šegon ranije danas komentirao je i hrvatski premijer Zoran Milanović.

“Ubuduće od svih koji obnašaju takve dužnosti očekujem da se potpuno maknu od toga, koja je to granica, je li to brat, sestra, je li to privatna firma koju sam prenio na odvjetničko društvo pa je vodi moj sin, o tome ćemo se morati dogovoriti i razgovarati, to se zakonom ne da regulirati. Dakle, meni je ovo sve skupa, recimo to tako, krajnja granica tolerancije”, poručio je Milanović.

Laburist Branko Vukšić rekao je povodom policijske akcije:”Ovo što se radilo u HBOR-u sasvim je sigurno protiv morala i nekih demokratskih običaja”.

Dodao je kako se konačno moraju donijeti zakoni u kojima biznis i političari neće biti spojeni.

Izvor: Al Jazeera i agencije