Zagreb: Novi protest zbog kina ‘Europa’

Kino Europa, Boris T. Matić
Boris T. Matić tvrdi kako su se nadali da neće doći do prekida saradnje i da su pisali Gradu, no da tamo nisu reagirali (Filip Kos / Pixsell)

Veliki broj građana okupio se u zagrebačkom kinu “Europa” na prosvjedu pod nazivom “Ne damo kino”, kojim je izraženo nezadovoljstvo zbog najave gradskih vlasti da od 1. lipnja zatvore objekt radi renoviranja, te ne produže ugovor o najmu Umjetničkoj organizaciji Zagreb Film Festival koja kinom upravlja deset godina, javljaju hrvatski mediji.

Okupljenima se obratio Boris T. Matić, direktor Zagreb Film Festivala, koji je nagovijestio kako će, ukoliko se 1. lipnja zatvori kino, a ne počne renoviranje, doći do raskidanja ugovora s festivalima.

“Ne želimo se ni s kim prepucavati. Samo želimo raditi svoj posao. Želimo uspostaviti dijalog. Ne zatvarajte kino”, rekao je Matić.

Kino “Europa” je dobitnik nagrade Europa Cinemas za najbolje europsko kino, a tijekom prošlog desetljeća imalo je više od 14.000 projekcija i po 100.000 gledatelja godišnje.

Prvi prosvjed protiv zatvaranja kina održan je prošle subote, kada se okupilo gotovo 2.000 građana, skandirajući “Ne damo kino”.

Prosvjed je okupio mnoga poznata lica iz kulturnog i javnog života te brojne građane.

Ministrica protiv zatvaranja

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek usprotivila se zatvaranju kina “Europa”.

“Ja sam svakako protiv zatvaranja”, izjavila je ona, dodavši da se, ukoliko postoji dobra volja, sigurno može naći način da ti prostori ostanu u funkciji kulture.

“Program kina ‘Europa’ je iznimno vrijedan i bogat, to je sigurno najposjećenije neovisno kino u Hrvatskoj. Prije dvije godine dobili su i nagradu ‘Europa Cinema’ za najbolji program neovisnog kina u Europi u toj godini. Tu se održavaju brojni festivali koje podržava Hrvatski audio-vizualni centar (HAVC), a Ministarstvo je sada odobrilo i sredstva iz Europskog socijalnog fonda. Vjerujem i nadam se da će se naći rješenje da se ti vrijedni programi nastave u dvorani kina ‘Europa’, koje je sigurno jedno od najljepših kina u Hrvatskoj”, rekla je Obuljen Koržinek novinarima.

“Gradovi moraju voditi računa da se prostorima kulture jako teško natjecati s nekim komercijalnijim aktivnostima i da u središtima naši gradova moramo čuvati kina i galerije, antikvarijate, pronalaziti prostore za knjižare. Kultura mora biti u središtima gradova, jer je to ono što obilježava svaki grad, što ga čini gradom”, dodala je ministrica kulture.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak kako je uvjeren da će se za kino “Europa”, koje je nazvao “uglednim i prestižnim”, naći najbolje rješenje te da je ono u nadležnosti Grada Zagreba.

Grad: Ostaje art kino, tražimo izvinjenje

“Svatko se treba baviti svojim nadležnostima, dakle Vlada ne utječe na ugovore o najmu pojedinih prostora koju su u vlasništvu Grada Zagreba. Koliko sam ja razumio što je kazao gradonačelnik, i on je zainteresiran da tamo bude prestižno ugledno kino, kao što kino ‘Europa’ za sve nas koji živimo u ovom gradu oduvijek jest bilo”, kazao je Plenković odgovarajući na pitanje postoji li mogućnost da utječe na gradonačelnika Zagreba Milana Bandića kako bi se našlo kompromisno rješenje za kino “Europa”.

“Uvjeren sam da će se naći najbolje rješenje”, izjavio je Plenković.

Grad Zagreb poručio je, pak, da je nužna obnova kina “Europa”, ali da se taj objekt neće prenamijeniti u sadržaje koji nisu vezani uz kinoprikazivačku djelatnost.

Iz Grada Zagreba su u nedjelju poručili da će kino “Europa”, nakon nužne rekonstrukcije, ostati art kino te su od ZFF-a zatražili javnu ispriku i demantij za načinjenu štetu zbog “iznošenja utuživih laži da će ‘kino Europa odlukom Grada postati narodnjački klub'”.

“Pokušaj pritiska dosadašnjih najmoprimaca na vlasnika kina ‘Europa’ Grad Zagreb, iznošenjem utuživih laži da će ‘kino Europa odlukom Grada postati narodnjački klub’ odbacujemo u cijelosti. Očekujemo odmah javnu ispriku i demanti od strane dosadašnjih najmoprimaca. U suprotnom ćemo protiv klevetnika podići tužbe i zatražiti odštetu zbog štete koja je nanesena Gradu namjernim širenjem lažnih vijesti”, poručeno je iz ureda zagrebačkog gradonačelnika.

Lažna vijest o “narodnjačkom klubu” trebala je, ističe se, poslužiti manipulaciji i mobiliziranju javnosti samo kako bi se izvršio pritisak da se na silu produži ugovor dosadašnjim najmoprimcima.

Matić: Nisam izjavio da Grad planira ‘narodnjački klub’

Boris T. Matić u nedjelju je reagirao na priopćenje iz Grada Zagreba i ustvrdio da nikada nije izjavio da Grad planira prenamijeniti kino “Europa” u narodnjački klub, nego da je to čuo iz ugostiteljskih krugova.

“Nisam nikada izjavio da Grad Zagreb planira napraviti narodnjački klub, već da sam čuo iz ugostiteljskih krugova da od kina žele napraviti takvo mjesto”, priopćio je Matić.

Podsjetio je da je u izjavama za medije rekao i da sumnja u to.

“Sumnjam u to i vjerujem da se radi o nekom zlonamjernom podmetanju – i nama, i gradskim strukturama, ali nas muči što još uvijek nismo dobili konkretan odgovor što je budućnost kina (…) Čuo sam tu priču prije dvije godine iz ugostiteljskih krugova. Mislim da je to podmetanje i nama, i Gradu Zagrebu, jer je kino zaštićeno kulturno dobro”, naveo je Matić.

Izvor: Agencije