Zagreb Film Festival najavio svoje 18. izdanje

Filmovi u tri glavna takmičarska programa konkuriraju za nagradu 'Zlatna kolica' i novčane nagrade (ZFF (Arhiva))

Ovogodišnje, 18. izdanje Zagreb Film Festivala bit će održano od 8. do 15. novembra i već tradicionalno u svom takmičarskom programu predstavit će filmove novih međunarodnih i domaćih autora, javlja Hina.

Rok za prijavu filmova za takmičarski program otvoren je do 23. augusta za međunarodnu konkurenciju dugih i kratkih filmova, odnosno do 27. septembra za konkurenciju domaćih kratkih filmova, program “Kockice”.

Filmovi u tri glavna takmičarska programa konkuriraju za nagradu “Zlatna kolica” i novčane nagrade.

Uz glavni takmičarski program, publika će i ove godine moći pratiti neke stare i neke nove filmske programe (“Velikih 5”, “Ponovno s nama”, “Moj prvi film”, “Bibijada”), a program “Industrija”, posvećen edukativnim i praktičnim sadržajima, predstavit će niz radionica, predavanja, panel-diskusija i drugih sadržaja namijenjenih filmskim profesionalcima, mladim filmašima i svima zainteresiranima za različite aspekte filmske proizvodnje.

U okviru “Industrije” deveti put bit će održana radionica “Moj prvi scenarij”, za koju su, također, upravo otvorene prijave. Radionica je namijenjena filmašima koji pripremaju scenarij za svoj prvi dugometražni igrani film, a rok prijave je 20. august.

Radionice za mlade

Bit će odabrano ukupno šest sudionika radionice: dvoje iz Hrvatske, četvero iz Evrope, uključujući sudionike iz zemalja članica potprograma “Media” (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i Turska).

Mladim autorima u izradi scenarija za prvi dugometražni igrani film pomagat će Antonio Nuić i Ognjen Sviličić, uz intenzivan program praktičnog rada, s naglaskom na grupnom radu i rješavanju problematičnih dijelova, u opuštenoj radnoj atmosferi, najavljeno je sa ZFF-a.

Najbolji projekt radionice po izboru mentora bit će nagrađen s dodatnih šest mjeseci internetskog mentorstva po završetku radionice. Radionica je besplatna za sve polaznike, a suorganiziraju je ZFF i Društvo hrvatskih filmskih redatelja.

U prethodnih osam izdanja radionice sudjelovalo je 48 projekata iz različitih evropskih država, od čega 17 hrvatskih, koji su na sigurnom putu prema realizaciji. Tri vrlo uspješna filma čiji su scenariji razvijani na toj radionici već su prikazana u programu Festivala: Žaba Elmira Jukića, Dnevnik Diane Budisavljević Dane Budisavljević te Teret Ognjena Glavonića.

ZFF je od samog početka programski usmjeren na predstavljanje i promociju debitantskih filmova i novih autora. U glavnom festivalskom programu dosad su se takmičili režiseri poput Antona Corbijna, Stevea McQueena, Radua Judea, Xaviera Dolana, Andreja Zvjaginceva i Sofije Coppole.

Takmičarski program “Kockica” najavio je i široj publici predstavio brojna nova i zanimljiva imena na domaćoj filmskoj sceni, koja su kasnije prepoznata ne samo unutar nacionalne kinematografije nego  i na međunarodnoj festivalskoj sceni (Hana Jušić, Barbara Vekarić, Sonja Tarokić, Antoneta Kusijanović).

Festival finansijski podržavaju Ured za kulturu Grada Zagreba i Hrvatski audiovizualni centar, a organizira ga Umjetnička organizacija Zagreb Film Festival.

Izvor: Agencije