Zaev: Vanredni izbori u S. Makedoniji 12. aprila

Prijevremeni parlamentarni izbori u Sjevernoj Makedoniji bit će održani 12. aprila, kazao je premijer ove države Zoran Zaev nakon večerašnjeg sastanka lidera makedonskih stranaka u Skoplju, javlja novinarka Al Jazeere Maja Blaževska Evrosimoska.

Čelnici političkih stranaka Sjeverne Makedonije sastali su se na inicijativu predsjednika države Steve Pendarovskog.

„To znači da smo postigli konsenzus, da smo svi saglasni za 12. april, neka je sa srećom svim građanima, u našoj državi“, kazao je aktuelni šef Vlade Sjeverne Makedonije nakon večerašnjeg sastanka.

„Vjerujem kako će 12. aprila građani donijeti mudru odluku i tako trasirati put po kojem ćemo mi, političari koji ćemo dobiti podršku od građana, voditi našu državu.“

Predsjednik opozicionog VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski nakon sastanka je kazao:

„Slijede prijevremeni parlamentarni izbore. Na tim izborima pobijedit će obnova Makedonije, a nakon toga zavrćemo rukave i -posao, beskompromisni posao svakog dana kako bi mogli postići sve ono što je izgubljeno u ovom periodu i da Makedoniju stavimo na brzu traku kako bi postala dio evropske porodice.“

Stav građana

Mogućnost vanrednih izbora nagovijestio je Zaev jučer kada je zatražio da Makedonci ponovo glasaju kako bi se u obnovljenom mandatu mogao boriti za evropsku perspektivu Sjeverne Makedonije.

Zaev je u obraćanju medijima, nakon odbijanja zvaničnika EU-a da se otpočnu pregovori o pristupanju Sjeverne Makedonije i Albanije, rekao da preuzima odgovornost i razočaranost svog naroda, tražeći brze parlamentarne izbore.

„Moj prijedlog je brzi prijevremeni izbori, najbrže što možemo“, rekao je Zaev, ističući da je potreban stav građana.

Prema njegovim riječima, prije dva dana u Briselu je napravljena velika nepravda, jer EU nije isporučila to što je obećala.

“Mi smo naše obaveze isporučili. Rezultate u reformama, sporove sa susjedima i drugo… Ono što je EU učinila je njihova historijska greška. Napravili smo sve što smo mogli i što je bilo do nas”, naveo je Zaev.

Izvor: Al Jazeera i agencije