Zaev: Odmah bih otvorio sve granice

Makedonski premijer u poruci Efdija Rame prepoznaje 'ekonomske benefite i ubrzanje protoka robe i ljudi' (Arhiva)

Makedonski premijer Zoran Zaev je izjavio, komentirajući izjavu albanskog premijera Edija Rame da, pored granice s Kosovom, želi otvoriti i granice s Makedonijom, Crnom Gorom i Grčkom, da bi i on učinio isto, jer, bi to, kako ocjenjuje, donijelo korist regiji, prenosi portal Faktor.mk.

“Ja bih odmah otvorio sve granice”, rekao je Zaev.

On kaže da ne vidi ništa sporno u izjavi albanskog premijera o otvaranju granica sa susjedima, uključujući i s Makedonijom.

Ekonomski benefiti

Kako portal Faktor.mk navodi, makedonski premijer u Raminoj poruci prepoznaje “ekonomske benefite i ubrzanje protoka robe i ljudi”.

Rama je u svojoj novogodišnjoj poruci rekao da je otvaranje granice s Kosovom samo početak i da je u planu isti postupak kada su u pitanju Crna Gora, Makedonija i Grčka.

Ranije je najavljeno da će prelaz granice između Albanije i Kosova biti pojednostavljen i da će policije te dvije zemlje obavljat kontrolu vozila i putnika zajedno.

Najavljeno je da će uskoro biti i preduzete mnogo važnije mjere za uspostavljanje potpuno evropskih standarda na granici Albanije i Kosova.

Izvor: Agencije