Zaev: Ne pada nam na pamet ići u Evroazijsku uniju

Evropska unija jedina je opcija za Sjevernu Makedoniju, poručio je Zaev (EPA)

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas da njegovoj zemlji “ne pada na pamet” da se priključi Evroazijskoj ekonomskoj uniji i istakao da je Evropska unija jedina opcija.

“Nema takvog poziva. Ni na pamet nam ne pada da se priključujemo Evroazijskoj uniji i nadam se da takav poziv neće ni doći“, rekao je Zaev na konferenciji za novinare, prenosi agencija Beta.

Kako su prenijeli lokalni mediji, ruski predstavnik u Evropskoj uniji Vladimir Čizov na Evroazijskom ekonomskom forumu u Veroni rekao je da su Sjeverna Makedonija i Albanija dobile pozivnice da se priključe Evroazijskoj uniji nakon što nisu dobile datum za početak pregovora s Evropskom unijom.

‘Neprihvatljivo strateško partnerstvo’

U Sjevernoj Makedoniji u aprilu sljedeće godine bit će održani prijevremeni parlamentarni izbori izazvani time što je Evropska komisija 18. oktobra treći put odgodila davanje datuma za početak pregovora zbog veta Francuske.

Na sastanku čelnika parlamentarnih stranaka kod šefa države, na kojem je donesena odluka o vanrednim izborima, svi su se složili da je EU jedina opcija, a Zaev je u jednom intervjuu odbacio kao neprihvatljivo razmišljanje francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da bi nekim zemljama kandidatima za članstvo u Evropskoj uniji moglo biti ponuđeno strateško partnerstvo.

Zaev je u srijedu izjavio i da Prespanski sporazum sadrži pregovaračka poglavlja s EU-om i bit će primijenjen jer je to ključno za osiguranje strateškog partnerstva “s našim novim prijateljem i susjedom”, kako prenosi Tanjug.

“Napravili smo korekcije koje su tražile grčke vlasti i očekujemo da će oni učiniti isto”, dodao je Zaev.

Naglasio je važnost sporazuma, koji je pomogao Sjevernoj Makedoniji da osigura članstvo u NATO-u i garantira početak pregovora o pridruživanju s EU-om, prenosi Tanjug od agencije MIA.

“Sporazum je trebao poštivati poruku EU-u da uskoro otvori pregovaračka poglavlja, a ne grčkom narodu. Ustav je promijenjen, a novo ime sada je u službenoj upotrebi. Žao mi je što ga opozicija ne koristi jer to šalje ozbiljnu poruku da oni ne poštuju Ustav. Šta će se dogoditi ako dođu na vlast? Takva provokacija može kulminirati samo donošenjem novog veta. Nadam se da to neće biti slučaj”, rekao je Zaev.

‘Ako Evropi treba vrijeme, imat će ga’

Prespanski sporazum garantira teritorijalni suverenitet zemlje, što ne bi bilo moguće bez rješavanja spora o imenu, dodao je makedonski premijer.

Dvije trećine Sporazuma razmatraju strateško partnerstvo, ekonomiju, socijalnu i zdravstvenu zaštitu, sigurnost i druga područja u kojima zemlje mogu napredovati, rekao je Zaev.

Dodao je kako se još nada da će biti otvorena pregovaračka poglavlja o članstvu u EU-u.

“Ako je Evropi potrebno vrijeme, imat će ga. Čelnici EU-a sada mogu razgovarati i čak primijeniti novu metodologiju ako je potrebno. U međuvremenu, Sjeverna Makedonija je kao otok okružena članicama EU-a. Članstvu u EU-u nema alternative. Donosili smo hrabre odluke, bez obzira na budućnost naše političke karijere. Članstvo u NATO-u je završen posao, čak iako je početak pregovora s EU-om o pridruživanju odgođen”, rekao je Zaev.

Izvor: Agencije