Zaev: Makedonija dobija novu vladu u martu

Čelnik Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev, koji trenutno boravi u Sarajevu, izjavio je u četvrtak kako je postignut dogovor s albanskim strankama o ključnim pitanjima te kako će nova vlada biti formirana u martu.

Rekao je da će on biti novi premijer Makedonije. 

Ranije je Centralno predsjedništvo makedonske Demokratske unije Albanaca, najveće albanske partije, prihvatilo prijedlog Zakona o upotrebi albanskog jezika, što je bio glavni problem u pregovorima sa SDSM-om u dogovaranju podrške o formiranju nove vlade.

Prema najavama iz DUI-ja, na njihovom je predsjedniku Aliju Ahmetiju da odluči da li će dati njihovih deset poslaničkih mandata SDSM-u, kako bi oni osigurali potrebnu većinu od 61 poslanika, a čelnik te stranke Zaev postao mandatar i pregovarao novu vladu.

“DUI je danas dao saglasnost Zakonu o jezicima, koji je usaglašen sa SDSM-om, ali ovo ne znači da su zatvorena sva pitanja ili da imamo konačno rješenje o formiranju vlade. Trebaju se zatvoriti i ostala pitanja”, istakao je glasnogovornik ove stranke Bujar Osmani.

Reakcija VMRO-DPMNE-a

Vladajuća makedonska stranka VMRO-DPMNE u reakciji optužuje SDSM da krši Ustav te kako ima namjeru redefinirati državu kako bi došao na vlast.

U saopćenju navode kako podsjećaju SDSM i svakog drugog ko se želi kockati državnim i nacionalnim interesima da u Makedoniji postoje i oni koji su spremni boriti se za ove interese.

“Na posljednjim izborima su VMRO-DPMNE i koalicija pobijedili i osvojili većinsku podršku i povjerenje građana Makedonije i prepoznali su namjeru SDSM-a za redefiniranje države. Naše historijsko i ideološko opredjeljenje, ali i mandat dat od većine građana, zaštita je državnih i nacionalnih interesa u bilo kojoj formi i u bilo kojoj situaciji”, kažu iz VMRO-DPMNE-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije