Oglasi

Zaev formira novu vladu Sjeverne Makedonije

On ima 20 dana da formira koalicionu vladu, ali je rekao da još traju pregovori o formiranju nove parlamentarne većine.

Zaevu 20 dana da sastavi vladu

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski uručio je danas mandat za formiranje vlade lideru i zastupniku SDSM-a, te bivšem premijeru Zoranu Zaevu, prenosi agencija Beta.

Zaev je mandat dobio u ime koalicije „Možemo“ koja je osvojila najviše zastupničkih mjesta u Sobranju na vanrednim parlamentarnim izborima.

On ima 20 dana da formira koalicionu vladu, ali je rekao kako još traju pregovori o formiranju nove parlamentarne većine.

Zaev je rekao kako je „uvjeren“ da će to biti „stabilna vlada s punim četvorogodišnjim madatom, koja će produžiti pravi put koji vodi ka EU i koja će razvijati koncept 'Jedno društvo za sve', oslobođeno bilo kakvih nacionalizama i etničkih predrasuda“.

Raspored mandata

Lider SDSM-a je na premijerskom mjestu bio od 31. maja 2017. do 4. januara ove godine, kada je podnio ostavki da bi bila formirana tehnička Vlada za pripremu i provođenje vanrednih parlamentarnih izbora.

Na tim izborima, koji su poslije odlagnja zbog epidemije korona virusa, održani 15. jula, koalicija SDSM-a „Možemo“ je osvojila 46, a VMRO DPMNE 44 mandata u parlamentu sa 120 mjesta.

Najveća albanska partija, DUI, ima 15 zastupnika, koalicija Alijansa za Albance - Alternativa 12, partija „Ljevica“ dva, a Demokratska partija Albanaca jednog zastupnika, navodi Beta.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.