Zaev: Ako treba, pomjerit ćemo datum za izbore zbog NATO-a

Zoran Zaev: Ne možemo dopustiti da država nema parlament u trenutku kada se treba ratificirati protokol o pristupanju NATO-u (EPA)

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev smatra da 12. april 2020. godine kao datum za prijevremene izbore u toj zemlji treba ostati, ali ostavlja mogućnost za promjenu, zbog ratifikacije u Sobranju Protokola o prijemu zemlje u NATO.

“Trebamo stajati iza odluka, bar onih koje smo kao političari konsenzusom donijeli, i 12. april [kao datum izbora] trebamo zadržati. Ali, svakako odgovornost za državu je uvijek ispred i iznad svega. Ostavljamo mogućnost da se datum promijeni zbog ratifikacije Protokola za prijem u NATO”, izjavio je on, prenosi Tanjug pozivajući se na portal Plusinfo iz Skoplja.

Zaev je rekao da Sjeverna Makedonija neće dopustiti da kao država nema parlament u trenutku kada se treba ratificirati protokol o pristupanju NATO-u.

Prijem u Alijansu do kraja godine

“Ako je svih 29 država-članice NATO ratificiralo protokol, kada dođe do Republike Sjeverne Makedonije da ga ratificira, ne smijemo dopustiti da nemamo parlament”, naglasio je makedonski premijer.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg objavio je ranije kako je u telefonskom razgovoru poručio premijeru Sjeverne Makedonije da proces ulaska te zemlje u Savez ide prema planu, nakon što je Brisel odbio otvoriti pristupne pregovore za članstvo u Evropskoj uniji s tom državom.

Sjevrna Makedonija bi mogla postati članicom NATO-a najranije početkom decembra, kad će u Londonu biti održan sastanak na vrhu Alijanse.

Izvor: Agencije