Za sada nema indicija da je u Beču bilo više napadača

Dvadesetogodišnjeg napadača policija je ubila neposredno po počinjenju napada (EPA)

Trenutno nema nikakvih indicija da je u napadu u ponedjeljak navečer u centru Beča bilo više napadača, izjavio je u utorak austrijski ministar unutrašnjih poslova Karl Nehammer.

Unatoč tome, ministar nije smanjio stepen opasnosti, zbog čega su angažirane sigurnosne snage.

Kazao je da će one i dalje ostati na najvišem stepenu opreza dok istražitelji ne dođu do konačne potvrde da je napadač djelovao sam, prenosi Hina.

Dvadesetogodišnjeg napadača policija je ubila neposredno po počinjenju napada, samo devet minuta nakon što je počeo pucati po ljudima u gradskoj jezgri, ubivši pri tome četvero i ranivši 22 ljudi, kazao je Nehammer na konferenciji za novinare.

Ukupno ranjene 24 osobe

Napad je počeo oko 20:00 sati po lokalnom vremenu, a na poprište su pozvani policijski specijalci, koji su u roku od devet minuta neutralizirali napadača ubivši ga, rekao je ministar.

Da nije bilo tako brze intervencije, incident je mogao završiti s još gorim posljedicama, kazao je Nehammer.

U međuvremenu je gradonačelnik Beča Michael Luewig objavio da se troje ljudi nalazi u kritičnom stanju nakon ranjavanja, dok ih je u utorak ujutro bilo sedam.

Od 24 ranjena koja su dovezeni u bečke bolnice, jedna je osoba umrla, deset ih je pušteno, a 13 se nalazi i dalje u bolnici, od kojih je troje u kritičnom stanju.

Tako je broj ranjenih za jedan veći od 22, koliko je ranije u naveo ministar unutrašnjih poslova.

Nehammer je ranije u utorak potvrdio da je napadač porijeklom iz Sjeverne Makedonije.

Napadač makeonskog porijekla

Rekao da je napadač, kojeg je ubila policija, bio star 20 godina, da je makedonskog porijekla i da je bio osuđen za terorističko udruživanje.

Ministar je naveo i ime ubijenog napadača, rekao je da se zove Kujtim Fejzulai, i koji je 25. aprila prošle godine osuđen na 22 mjeseca zatvora zbog pokušaja putovanja u Siriju, radi priključenja oružanoj grupi Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Pušten je iz zatvora, prijevremeno, uslovno 5. decembra prošle godine, jer je, na osnovu starosti, potpadao pod blaže zakonodstvo predviđeno za mlade prestupnike.

Nehammer je rekao da je napadača imao austrijsko i makedonsko državljanstvo.

Izvor: Agencije