Za koga će glasati manjine na predsjedničkim izborima u Srbiji

Igor Živanović s beogradskog Instituta za filozofiju predlaže da se ukine pravo glasa za osobe starije od 65 godina (Arhiva)

Novi izbori u Srbiji, ovoga puta predsednički, koji su zakazani za 2. april, doneli su nove podele u krugu manjinskih zajednica. Za mnoge to nije iznenađenje, ali obični ljudi, glasači, dakle ne oni koji su deo već uhodanih glasačkih mašina, teško mogu da shvate kako dojučerašnji saradnici, borci za iste manjinske ciljeve, sada tako dijametralno suprotno vide svoju, i budućnost manjinske zajednice kojoj pripadaju u Srbiji.

Za koga će glasati Hrvati

Mnoge je tako iznenadilo (ne i one koji dobro poznaju aktuelne odnose u hrvatskoj zajednici pre svega u proteklih nekoliko meseci), što je visoka funkcionerka DSHV-a (Demokrtaskog saveza Hrvata u Vojvodini) Vesna Prćić, koja je inače i na čelu te stranke u Subotici, pozvala Hrvate u Srbiji da na predstojećim predsedničkim izborima svoj glas daju kandidatu vladajuće koalicije i lideru Srpske napredne stranke, Aleksandru Vučiću.

Vesna Prćić pozivala da se podrži Aleksandar Vučić

Ona je, doduše, tom prilikom istakla da je to njen lični stav, ali se, posmatrajući kako „diše“ hrvatska zajednica u Srbiji, može zaključiti da nije ona jedina koja u ovom trenutku razmišlja na taj način. Ona je podsetila da se DSHV trenutno nalazi u opoziciji na svim nivoima vlasti i da iz te pozicije veoma teško ili skoro nikako ne može da promoviše svoje ideje i stavove, odnosno nije u prilici da na adekvatan način čuva, neguje i razvija interese hrvatske manjinske zajednice u Srbiji.

„DSHV postoji već 20 godina i najjača je stranka hrvatske zajednice u Srbiji. Do sada smo uvek podržavali demokratske kandidate, kandidate DS-a, ali pošto ta stranka sada nema svog direktnog kandidata, dakle osobu koja je predsednik ili član DS-a, nama je pametnije ako glasamo za Vučića. On je kao premijer poslednjih godina pokazao da je na evropskom putu i da se posebnom pažnjom odnosi prema pitanjima važnim za manjinske zajednice u Srbiji“, kaže Prćić, napominjući da i primeri drugih zemalja pokazuju da je za stranke nacionalnih manjina najbolje ako usko sarađuju sa vladajućom strankom.

Glasati za prodemokratskog kandidata

Poziv Vesne Prćić iznenadio je i predsednika DSHV-a Tomislava Žigmanova, koji je podvukao da njen stav nikako ne odražava stav stranke. Po njegovom mišljenju, davanje javne podrške Vučiću „bio bi kraj političkog delovanja Hrvata u Vojvodini“, a u skladu sa tim mišljenjem protekla je i sednica najužeg rukovodstva stranke na kojoj nije po imenu i prezimenu podržan ni jedan predsednički kandidat, već je Hrvatima u Srbiji preporučeno da glasaju za prodemokratskog kandidata koji u svom programu ima pozitivnu politiku i dosadašnju praksu prema pravima pripadnika ove manjinske zajednice.

„Hoćemo dostojanstvo, jednakost i ravnopravnost Hrvata u Srbiji. Hoćemo jednake mogućnosti u sudjelovanju u javnom životu, razmjernu zastupljenost u državnim institucijama i javnim ustanovama. Prestanak politike isključivanja, prešućivanja i miješanje države u naša identitetska pitanja. Oni koji budu nudili u svojim programima takve sadržaje i oni čije su prakse do sada bile takve dobit će naše povjerenje“, obrazložio je Žigmanov odluku Vijeća stranke.

Žigmanov je izričit kako stav Prćićeve nije stav stranke

Predsedničkog kandidata vladajuće koalicije Aleksandra Vučića na predstojećim izborima neće podržati ni Hrvatski građanski savez. Predsednik HGS-a Tomislav Stantić čak je osudio pojedince iz hrvatske zajednice u Srbiji koji pozivaju svoje sunarodnike da glasaju za Vučića, ocenjujući da je reč “o izdaji manjinskih interesa”.

“U zemlji u kojoj smo svakodnevno svedoci ugrožavanja ljudskih prava i sloboda, poništavanja institucija, uzurpiranja i kontrole medijskog i javnog prostora, izazivanja tenzija u regionu, iskazivanje javne podrške Aleksandru Vučiću doživljavamo kao izdaju naših manjinskih interesa”, rekao je lider HGS.

Rukovodstvo HGS-a je inače donelo odluku da podršku na izborima da kandidaturi Saše Jankovića. U HGS-u smatraju da je Srbiji potreban predsednik koji razume i veruje u koncept ljudskih prava i koji je spreman da bez uzmicanja brani vrednosti utemeljene u Ustavu.

„Sve što je Saša Janković tijekom gotovo deset godina pokazao gradeći i braneći instituciju Zaštitnika građana, odolijevajući pritiscima, osporavanjima i najbezočnijim napadima, govori da pred sobom imamo osobu s izgrađenom profesionalnom i etičkom vertikalom i nepokolebljivog zastupnika najranjivijih skupina u društvu“, navode u HGS-u.

Mađari podijeljeni između dva kandidata

Za razliku od hrvatske manjinske zajednice u kojoj zvanično samo pojedinci podržavaju Aleksandra Vučića, u mađarskoj zajednici predsednički kandidat SNS-a ima više nego konkretnu podršku. Savez vojvođanskih Mađara (SVM), i lider te stranke Ištvan Pastor, ne samo da su podržali, već i aktivno učestvuju u kampanji koju vodi Aleksandar Vučić.

Ištvan Pastor aktivno učestvuje u kampanji Aleksandra Vučića

Na predizbornom mitingu u Subotici Pastor se lično obratio Vučiću: “Želim da znaš – učinićemo sve da budeš predsednik Srbije i svih njenih građana. Ne činimo to samo zbog prijateljstva koje smo izgradili u proteklom periodu, već iz ubeđenja da ćeš biti dobar predsednik Republike”, poručio je Pastor Vučiću. 

Pastor je već ranije objasnio da je njegova partija donela “kompleksnu političku odluku”, odlučivši da na predsedničkim izborima podrži Vučića.

„O čoveku treba suditi na osnovu onoga što produkuje, na osnovu toga kako realizuje dogovore. Kandidat koga podržavamo nas prihvata kao partnera i poštuje nas. Realizujemo dogovore i podržava nas u tome, nasuprot ostalim kandidatima od kojih nismo čuli ni rečenicu u vezi s tim. Ovde nije reč o sviđanju ili nesviđanju, već je reč o interesu zajednice i sada je ova odluka ta koja obezbeđuje interes zajednice“, rekao je Pastor.

Odluku SVM-a da podrži Vučića podržao je i premijer Mađarske Viktor Orban, navodeći  da je privredni, obrazovni i kulturni razvoj mađarske zajednice u Srbiji, kao i saradnja dve zemlje poslednjih godina na uzlaznoj liniji i da taj trend treba održati. Orban u krugu vojvođanskih Mađara uživa veliki ugled, tako da njegov stav može po mišljenju političkih analitičara doneti Vučiću dodatne glasove na predstojećim izborima.

Prošlost je za historičare

Pre nekoliko godina bi inače bilo nezamislivo da Pastor i njegova stranka glasaju za kandidata SNS-a, stranke koju su formirali nekadašnji članovi Srpske radikalne stranke. SVM je tradicionalno uvek podržavao demokratskog kandidata, ali se vremena menjaju. Tim povodom Pastor je nedavno izjavio da više ne treba gledati prošlost, jer je ona za istoričare. Njega zanima samo sadašnjost i budućnost, a ona je u Srbiji najizvesnija, ako predsednik bude Aleksandar Vučić.

Upravo ta promena kursa u politici dovela je do toga da su pre dve godine brojni članovi SVM-a, neki i na visokim funkcijama, napustili tu stranku. Oni su kasnije formirali Mađarski pokret (MP), koji je u međuvremenu izrastao u najozbiljnijeg oponenta SVM-u u krugu mađarske zajednice u Vojvodini.

Upravo zbog te činjenice ne treba da čudi što u izbornoj trci za predsednika Srbije, MP podržava Sašu Jankovića. Jedan od lidera MP, Jene Maglai objasnio je da je takva odluka doneta jer se njegovi ciljevi i politički program podudaraju sa ciljevima za koji se zalaže MP. Maglai je u isto vreme pozvao pripadnike mađarske nacionalne zajednice da glasaju za Jankovića.

„Saša Janković predstavlja sve ciljeve i političke programe za koje se zalažemo, to su načela koja krase građansko društvo, uređene države, a to predstavlja i perspektivu kako za mađarsku zajednicu, tako i celokupnu zajednicu u kojoj živimo. Prvi put imamo izbor za koga da glasamo, uvek se glasalo protiv nekoga, samo iz razloga da ne bi bio neko ko je mnogo lošiji izbor. U ovom slučaju smatramo da je Saša Janković pravi izbor za pripadnike mađarske zajednice u Srbiji, jer zaista verno predstavlja one principe i načela, koji su i načela naše zajednice“, kaže Maglai. Za njih, kako je istakao, Aleksandar Vučić nije opcija, jer su protekle godine pokazale da država sa njim na čelu nema perspektivu.

„Imamo situaciju da su institucije urušene, a mladi masovno beže iz zemlje, bez obzira na nacionalnu pripadnost. Sve ono što je obećavano da će biti prekinuto, kao što je partijsko zapošljavanje i korupcija, sve je prisutno i to u još možda gorem obliku. To nikako ne može da bude budućnost mađarske i celokupne zajednice. Neki naši sunarodnici su prodali „veru za večeru“ jer su u takvom manevarskom prostoru da ne mogu odbiti da podrže Srpsku naprednu stranku i aktuelnog premijera, ali mi dobro znamo da će veliki deo mađarske zajednice podržati Sašu Jankovića“, zaključio je Maglai.

Ko gubi, a ko dobija

Predstojeći predsednički izbori u Srbiji, iz ugla manjinskih zajednica, za sada u prvi plan, dakle, izbacuju dva kandidata, Aleksandra Vučića i Sašu Jankovića. Mnogi Jankovića smatraju za pravog demokratskog kandidata, mada su u trci i Vuk Jeremić, Saša Radulović, Nenad Čanak, Aleksandar Popović… Oni se nadmeću međusobno, ali u isto vreme ističu i da im je najveći rival Aleksandar Vučić, bez sumnje najveći favorit na izborima, možda i za pobedu u prvom krugu. Ako, međutim, bude drugog kruga, i ako neko od pomenutih kandidata prođe u taj drugi krug, onda će opozicija imati priliku da pokaže da li je spremna za ujedinjenje ili je ideja o nekom novom „DOS-u“ zauvek nestala…

Izvor: Al Jazeera