Oglasi

Za klimatsku neutralnost EU-a stotine milijardi eura

Cilj Evrope je da postane prvi klimatski neutralni kontinent s privredom koja će u potpunosti biti cirkularna, kaže izvršni potpredsjednik Evropske komisije Frans Timmermans.
Neutralnost se može postići maksimalnim smanjenjem emisija ugljen-dioksidaEPA - Ilustracija

Provođenje zelenog plana Evropske komisije, koje bi koštalo stotine milijardi eura, trebalo bi se finansirati kombinacijom javnih i privatnih sredstava i pozajmicama, izjavio je izvršni potpredsjednik EK-a Frans Timmermans.

"Naš je cilj postati prvi klimatski neutralni kontinent, s privredom koja će u potpunosti biti cirkularna. Želimo razvijati nove čiste tehnologije i pomagati građanima u prilagođavanju na nove mogućnosti zapošljavanja i na industrije koje se transformiraju", rekao je Timmermans, prenosi Hina.

Timmerans je kazao da će u te svrhe trebati investirati "stotine milijardi eura".

Nova EK-a je borbu protiv klimatskih promjena stavila na prvo mjesto svojih prioriteta te je već za sljedeću srijedu najavila da će objaviti "zeleni plan".

To je potvrdila i predsjednica EK-a Ursula von der Leyen u srijedu, nakon prvog sastanka kolegija komesara, kazavši da Evropa mora imati vodeću ulogu u borbi protiv klimatskih promjena te da je ključno pitanje kako će se to finansirati.

Maksimalno smanjenje ugljen-dioksida

Stoga će dio zelenog plana biti i prijedlog za uspostavu fonda za pravednu tranziciju.

Iz toga fonda pomoć bi dobijale zemlje i regije koje su u većoj mjeri ovisne o uglju.

Cilj je da se sve zemlje članice ostvare klimatsku neutralnost do 2050. godine.

Neutralnost se može postići maksimalnim smanjenjem emisija ugljen-dioksida, dok bi preostali dio bio apsorbiran u šumama, tlu ili kroz tehnološka rješenja.

Zbog nužnosti velikih investicija, predsjednica EK-a je vrlo kritična prema prijedlozima da se smanje izdvajanja u novi sedmogodišnji budžetski okvir za period 2021-2027.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.