YouTube priznanje Silver Creator Award dodijeljeno Al Jazeeri Balkans

Al Jazeera Balkans je među najgledanijim regionalnim medijima na YouTubeu

Na adresu Al Jazeere Balkans, jedne od najgledanijih regionalnih televizija, stiglo je YouTube priznanje “Silver Creator Award”, koje se dodjeljuje zvaničnim YouTube kanalima s premašenih 100.000 pretplatnika. Osim tim brojem, AJB se može pohvaliti i s više od 125 miliona pregleda videosadržaja. Al Jazeera Balkans je među najgledanijim regionalnim medijima na YouTubeu.

Direktor Al Jazeere Balkans Tarik Đođić tim povodom je izjavio: “Moramo zahvaliti našim gledaocima koji cijene ozbiljne i informativne sadržaje, program posvećen važnim temama i dokumentarne filmove koje mi emitujemo, a obično se pogledaju jedanput. U poređenju sa sadržajima namijenjenim za zabavu, ovakav uspjeh naše televizije na YouTube platformi potvrda je našoj dosljednosti i neodstupanju od etičkih principa i novinarskih normi, a sve u cilju objektivnog informiranja javnosti. Naš rad će uvijek biti u skladu s najvišim standardima koji se vežu za ime jednog od najutjecajnijih medijskih subjekata savremenog svijeta, Medijsku mrežu Al Jazeera.”

U vrlo značajnom broju pregleda na zvaničnom AJB YouTube kanalu samo prijenos televizijskog programa uživo učestvuje s više od 10 miliona, a publici ništa manje nisu zanimljivi ni ostali sadržaji, ističu iz Al Jazeere Balkans.

YouTube kanal AJB-a oborio je prošle godine nekoliko vlastitih rekorda. Zabilježen je rast pregleda od 50 posto, a značajno je povećan i broj dijeljenja sadržaja na društvenim mrežama. U prošloj godini registrirala se polovina postojećih pretplatnika.

Raznovrstan sadržaj

Tu se mogu naći originalne priče koje kreira redakcija Vijesti, redovne sedmične i periodične emisije Current Affairsa, dokumentarni serijali iz vlastite produkcije, poput Alhemije Balkana, Vrhova Balkana i drugih, kao i edukativni dokumentarni filmovi po čijem kvalitetu je AJB također poznat.

Komentarišući ovo priznanje, Edhem Fočo, direktor Al Jazeere Network i AJB DOC Film Festivala, istakao je kako dokumentarni serijali i filmovi iz AJB produkcije imaju milione pregleda na YouTubeu.

“Vjerujem da će dodatna popularizacija kvalitetnih i tematikom raznovrsnih dokumentarnih filmova kroz festivalske platforme, dostupnost putem Netflixa i drugih online servisa, utjecati na još veću gledanost ovog tipa sadržaja uopšte, ali i na Al Jazeerinom YouTube kanalu”, izjavio je Fočo. Također, dodao je i da Al Jazeera Balkans ima još desetke miliona pregleda videosadržaja na Brightcove platformi, kao i na Facebooku.

Tokom posljednjih sedam godina najviše pregleda zabilježeno je iz Srbije (više od 27 miliona). Među pet prvih slijede Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Njemačka i SAD, koje u ukupnom broju učestvuju s procentima od četiri do 22 posto. Osim zemalja regije – Makedonije, Crne Gore i Slovenije, u vrhu liste nalaze se i Austrija, na šestom, te Švicarska na desetom mjestu.

Prilozi o aktuelnim temama često su do te mjere popularni da se nalaze u vrhu najgledanijih sadržaja u zemlji i regiji. Videoisječci iz specijalnih programa poput praćenja presuda Haškog suda, kao i izvještaji Al Jazeerinih reportera s najgledanijih sportskih dešavanja često su se nalazili na prvom mjestu trending liste.

Radeći pod sloganom “Iz svakog ugla i sa svake strane”, Al Jazeera Balkans ostaje posvećena nezavisnom i nepristrasnom izvještavanju i pričanju neispričanih priča, kako na televiziji tako i na svom oficijelnom YouTube kanalu.

Izvor: Al Jazeera