Dan žalosti u Turskoj zbog napada na aerodromu

Odlukom Vlade Republike Turske, proglašena je jednodnevna žalost povodom sinoćnjeg napada na aerodrom Ataturk u Istanbulu.

U trostrukom samoubilačkom napadu ubijena je 41 osoba među kojima i stranci, saopćili su turski zvaničnici. Ranjeno je 240 ljudi.

Turski premijer Binali Yildirim rekao je novinarima kako postoje inicijalni dokazi da su napad izvršili pripadnici grupe Islamska država Irak i Levant.

To je potvrdio i bivši ministar vanjskih poslova Turske Yasar Yakis, gostujući na Al Jazeeri.

“Osim toga, danas je druga godišnjica osnivanja grupe ISIL, koja je ranije prijetila da će na teritoriji Turske izvesti napade, ako ta zemlja bude otežavala položaj njenih pripadnika u Siriji. ISIL se na neki način okoristio turskom tolerancijom, pa je preko turske teritorije brojne svoje borce doveo u Siriju. Kad je Turska počela poduzimati mjere i postrožila kontrole, uslijedila je i reakcija ISIL-a”, kazao je Yakis.

Pojačane policijske patrole na evropskim aerodromima

Trojica bombaša samoubica otvorila su prvo nasumičnu vatru iz kalašnjikova, a nakon toga se raznijela na ulazu u aerodrom Ataturk.

“Postalo je jasno, ovim incidentom, da je terorizam globalna prijetnja. Ovaj napad, čiji su cilj bili nedužni ljudi je podao, planirani teroristički čin”, rekao je Yildirim.

Velika većina ubijenih su Turci, rekao je jedan dužnosnik, ali ima i državljana drugih zemalja.

Zračni saobraćaj jutros je normalizovan, javlja Anadolija.

Dio aerodroma na kojem se dogodio napad je zatvoren, ali ostali dijelovi su jutros nastavili sa radom.

Zvanični su u srijedu rano ujutru počeli sa procjenom štete. Radnici uklanjaju ostatke nakon eksplozije, a dnevna svjetlost je pokazala prave razmjere siline napada.

Nekoliko evropskih zemalja, poput, Austrije, Njemačke i Francuske objavilo je da će na njihovim aerodromima biti pojačane policijske patrole.

Erdogan: Propagandni materijal protiv Turske

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan snažno je osudio  napad u Istanbulu te zatražio odlučni globalni odgovor kada se radi o borbi protiv “terorističkih grupa”.

“Jasno je da ovom napadu cilj nije bio postići nekakav rezultat već samo stvoriti propagandni materijal protiv naše zemlje, koristeći krv i patnju nedužnih ljudi”, rekao je Erdogan, dodajući da meta takvog napada može biti bilo koji aerodrom u svijetu.

Erdogan je u svom saopćenju za javnost istakao da traži od svijeta, posebno zapadnih zemalja, da zauzmu čvrsto stajalište u borbi protiv “terorizma”.


Izvor: [EPA]

Napad na treći najprometniji aerodrom u Evropi jedan je od najsmrtonosnijih u seriji samoubilačkih napada u Turskoj.

Nijedna grupa za sada nije preuzela odgovornost za napad.

 

Bijela kuća je najsnažnije osudila napad, poručivši Turskoj da ima podršku Sjedinjenih Američkih Država.

“Međunarodni aerodrom Ataturk, kao i aerodrom u Briselu koji je napadnut ranije ove godine, simbol je međunarodnih veza i veza koje nas ujedinjuju. Ostajemo lojalni u našoj podršci Turskoj, našoj saveznici i partneru u NATO-u, kao i svim našim prijateljima i saveznicima u svijetu, dok nastavljamo borbu protiv terorizma “, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest.

I dvoje predsjedničkih kandidata u SAD-u komentiralo je napad.

Clinton: SAD se ne može povući

Dok je demokratska kandidatkinja Hillary Clinton kazala da napad “samo jača odlučnost svijeta da  pobijedi snage terorizma u svijetu”, republikanski kandidat Donald Trump kazao je da se sada moraju poduzeti koraci kako bi se SAD zaštitio od tih ljudi.

Clinton je također kazala da je napad u Istanbulu podsjetnik da se Sjedinjene Države “ne mogu povući”.

Zanimljivo je i da je Facebook aktivirao opciju Safety Check kako bi osobe koje se nalaze u blizini mjesta napada mogle označiti da su na sigurnom.

To je prvi put u posljednjih šest mjeseci da Facebook uključuje tu opciju za Tursku, iako je zabilježeno više napada na području te zemlje.

Dvije eksplozije koje su izazvali bombaši samoubice desile su se na najvećem turskom aerodromu, a zabilježena je i pucnjava na parkingu.

Zvaničnici su prethodno izjavili da su najmanje tri osobe učestvovale u napadu.

Prema izjavi neimenovanog turskog zvaničnika za Daily Sabah, sigurnosne snage su pucale na osumnjičene na terminalu za međunarodne letove, a dva osumnjičena su se raznijela bombama prije nego što su prošli sigurnosne provjere.

Izvor: Al Jazeera i agencije