Yildirim: Ne trebamo dozvolu Damaska za intervenciju

Pravo na borbu protiv terorizma zapisano je u UN-ovoj povelji i u rezolucijama Vijeća sigurnosti, kaže Yildirim (EPA)

Turski premijer Binali Yildirim tvrdi da Turska za intervenciju u Siriji ne treba dopuštenje Damaska, jer joj to pravo daje povelja i rezolucije Ujedinjenih naroda.

Turska je bez suglasnosti sirijske vlade pokrenula kopnenu i zračnu operaciju u sjeverozapadnoj regiji Afrin kako bi protjerala kurdske borce, pripadnike Jedinice narodne zaštite (YPG), sa svoje južne granice, podsjećaju agencije.

Yildirim tvrdi da joj dopuštenje Damaska nije potrebno, jer je pravo na borbu protiv terorizma zapisano u UN-ovoj povelji i u rezolucijama Vijeća sigurnosti.

“Koja od 63 zemlje međunarodne koalicije ima dopuštenje Sirije? Ondje nema funkcionirajuće države. Sve što činimo u skladu je s međunarodnim pravom”, rekao je Yildirim na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu.

Dodao je da se Turci u Afrinu ne bore samo protiv YPG-a i Radničke stranke Kurdistana (PPK), nego i protiv skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL), ali i svih drugih naoružanih skupina kako bi omogućili povratak raseljenih Sirijaca u njihove domove.

“Što bi drugo trebali raditi? Zatvoriti oči dok ubijaju naše ljude”, upitao je turski premijer visoke političke predstavnike iz 80-tak zemalja.

‘Opalit ćemo im najjači otomanski šamar’

“Opalit ćemo im najjači mogući otomanski šamar”, naglasio je Yildirim tri dana nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorio kako bi SAD uskoro mogao osjetiti “otomanski šamar”.

Erdogan je u srijedu komentirao izjave američkih dužnosnika koji su poručili kako bi Turska mogla doživjeti “oštar odgovor” ukoliko krene na Manbij, sirijski grad pod kontrolom kurdskih snaga gdje se nalazi i američka vojska.

To je dio uzavrele turske retorike koja gotovo iz dana u dan srozava odnose između Ankare i Washingtona, a povod je prvenstveno situacija u Siriji gdje se Turska bori protiv kurdskih snaga koje SAD podupire.

Ankara YPG smatra produžetkom PKK-a, zabranjene organizacije koja desetljećima vodi pobunu protiv vlasti u Ankari.

YPG je glavni element Sirijskih obrambenih snaga koje SAD naoružava i svojim zračnim udarima i specijalnim snagama pomaže u borbi protiv ISIL-a.

Turska: Nismo napali civile bojnim otrovom

U međuvremenu je neimenovani turski diplomatski izvor potvrdio da Turska nikad nije upotrijebila kemijsko oružje u svojim operacijama u Siriji te je vodila iznimnu brigu o civilima.

Sirijske kurdske snage i promatračka skupina optužile su prethodno tursku vojsku za napad plinom na sirijsku pokrajinu Afrin. 

“To su neutemeljene optužbe. Turska nikad nije upotrijebila kemijsko oružje. Vodimo iznimnu brigu o civilima u operaciji Maslinova grančica”, rekao je isti izvor, a prenosi Reuters.

Izvor je također optužbe za ozljeđivanje šestero civila u napadu plinom nazvao “crnom propagandom”.

Glasnogovornik kurdske milicije YPG u Afrinu Birusk Hasaka rekao je za Reuters da je u turskom bombardiranju u petak pogođeno selo na sjeverozapadu pokrajine, pored turske granice. Nakon tog bombardiranja šestero ljudi patilo je od tegoba s disanjem i drugih simptoma, što je indikativno za napad plinom, rekao je Birusk Hasaka.

Poziv na humanitarni prekid vatre

I Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) za Reuters je potvrdio da su turske snage i njihovi saveznici sirijski pobunjenici napali selo granatama u petak.  

SOHR kaže da su liječnički izbori u Afrinu izvijestili da je šestero ljudi u napadu zadobilo teškoće s disanjem i proširene zjenice, što upućuje na napad plinom.

Sirijska državna novinska agencija SANA je pozivajući se na izjavu liječnika u afrinskoj bolnici izvijestila da je tursko bombardiranje sela prouzročilo simptome gušenja kod šest osoba.

Ujedinjeni narodi su 6. veljače pozvali na trenutni humanitarni prekid vatre u Siriji.

Od početka sukoba u Siriji 2011. godine YPG i njegovi saveznici uspostavili su tri autonomna kantona na sjeveru, uključujući Afrin. Njihova zona utjecaja proširila se na teritorije koje su zauzeli protjerujući ISIL.

Izvor: Agencije