Xi: Kina za reforme i otvorenu svjetsku ekonomiju

Odlučnost Kine da provede duboke reforme se neće promijeniti, rekao je Xi Jinping (EPA)

Kina je opredijeljena za reforme i želi sarađivati sa svim stranama na izgradnji otvorene svjetske ekonomije, izjavio je kineski predsjednik Xi Jinping.

Na sastanku s generalnim sekretarom Ujedinjenih narodaa Antonijom Guterresom, on nije direktno pomenuo trgovinske tenzije sa SAD-om, već je upozorio na jačanje unilateralizma i protekcionizma.

“Odlučnost Kine da provede duboke reforme se neće promijeniti”, rekao je Xi, a saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova u Pekingu, prenosi Reuters.

Liberalizacija ekonomije

On je dodao da je Kina spremna iskoristiti sve praktične korake da podstakne sve strane da zajednički poštuju liberalizaciju trgovine i grade otvorenu svjetsku ekonomiju.

Predsjednik SAD-a Donald Trump u nekoliko navrata je izrazio nezadovoljstvo zbog trgovinskog deficita s Kinom, optužujući tu zemlju za neregularnu trgovinsku praksu, krađu intelektualnog vlasništva i manipulaciju valutom.

Peking, s druge strane, tvrdi da Bijela kuća provodi protekcionističku politiku, krši načela WTO-a i narušava globalni trgovinski tok.

Izvor: Agencije