Xi Jinping: Kina će još šire otvoriti svoja vrata svijetu

Sinolozi opisuju najmanje pet velikih dugoročnih problema s kojima se Kina suočava, piše autor (EPA)

Kineski predsjednik Xi Jinping je u novogodišnjem obraćanju kazao da ritam reformi u zemlji neće stagnirati te da će Kina otvoriti svoja vrata svijetu još šire.

Xi je u nekoliko navrata obećao dati podršku reformama u narednoj godini u kojoj Kina obilježava 40 godina otkad je temeljito izmijenila svoj ekonomski model.

Kineski predsjednik je u govoru koji su prenosili svi vodeći državni mediji kazao kako je u 2018. Kina provela više od stotinu važnih reformskih mjera.

“Svijet je vidio Kinu čije su reforme i otvaranje dobili na brzini”, rekao je.

“Ritam naših reformi neće stagnirati, a naša će se vrata otvarati još snažnije”, istakao je u nastavku kineski predsjednik.

Prilike i izazovi

Xi se nije posebno referirao na trgovinski rat sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Rekao je tek kako će 2019. donijeti “prilike i izazove”.

“Dok otvaramo svoje oči prema svijetu, suočavamo se s velikim promjenama, promjenama koje nisu viđene u 100 godina”, kazao je Xi.

“Bez obzira na promjene na međunarodnom planu, kinesko samopouzdanje i odlučnost u čuvanju nacionalne suverenosti i sigurnosti neće se promijeniti”, napomenuo je Xi Jinping.

“Kineska iskrenost i dobra volja u očuvanju svjetskog mira i promoviranju zajedničkog razvoja neće se promijeniti”, dodao je.

Privreda gubi zamah

U osvrtu na prethodnu godinu, Xi je ocijenio kako je kineska ekonomija ostala unutar “razumnog opsega”, uprkos različitim rizicima i izazovima.

Kina ističe kako vjeruje da će se u ovoj godini doseći ciljani rast od 6,5 posto, koji je manji u odnosu na rast od 6,9 posto iz 2017. godine, no očekuje se kako će njena privreda izgubiti daljnji zamah tokom 2019.

Svjetska banka predviđa da će se kineski rast u 2019. usporiti na 6,2 posto, što je u globalnim omjerima i dalje snažno, uprkos činjenici da je to najslabiji rast Kine u gotovo 30 godina.

Izvor: Agencije