Wuhan iz satelita: Nema ljudskih aktivnosti

Most preko Yangtzea u Wuhanu 12. i 28. januara (Reuters)

Satelitske fotografije kineskog grada Wuhana, epicentra epidemije korona virusa, pokazuju ulice na kojima gotovo nema ni ljudi ni automobila, što je dramatična ilustracija uspjeha lokalnih vlasti u naporima da uvjere stanovništvo da ostane u kućama, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Vlasti su potpuno zatvorile grad koji je transportno čvorište u centralnoj Kini u ovo doba godine, kada traju proslave povodom kineske Nove godine i kad milioni zaposlenih Kineza putuju kućama da vide porodicu.

Fotografije od 28. januara pokazuju potpuno pust autoput na mostu preko Yangtzea s crvenim lukovima i veznim kablovima, dok se na fotografiji od 12. januara vidi nalet automobila u vidu bijelih pravougaonika kako naviru preko te saobraćajne arterije.

Katastrofalne poplave

Kasnije fotografije otkrivaju i odsustvo parkiranih vozila u okolnim ulicama, pa čak i brodova koji su se ranije mogli vidjeti na smeđoj površini rijeke.

Slično je i na fotografiji obično užurbane željezničke stanice od 28. januara, na kojoj nema vozova i automobila koji bi ukazali na ljudsku aktivnost iako su znatni dijelovi slike sakriveni bijelim oblacima.

Wuhan, koji leži na obalama Yangtzea, kroz historiju je bio na udaru katastrofalnih poplava.

Grad u kojem živi 11 miliona stanovnika prostire se na 8.500 kvadratnih kilometara i uključuje ruralne oblasti, kao i urbanu zonu.

Izvor: Agencije