WTO postigao historijski sporazum o trgovini

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) postigla je na indonezijskom otoku Baliju dogovor o reformi globalnog trgovinskog sporazuma, prvi u svojoj historiji, koji bi mogao ojačati svjetsku ekonomiju za gotovo 1.000 milijardi dolara.

“Prvi put u našoj historiji, WTO je dao istinske rezultate. Ovoga puta ujedinilo se cijelo članstvo. Svijet smo vratili natrag u Svjetsku trgovinsku organizaciju”, kazao je čelnik te organizacije Roberto Azevedo, obraćajući se iscrpljenim ministrima nakon što su se pregovori, koji su započeli u utorak, produžili za jedan dan.

Postignuti sporazum, koji bi svjetskoj ekonomiji mogao donijeti 1.000 milijardi dolara, ključan je za 159 zemalja članica WTO-a i prvi je globalni trgovinski dogovor od osnutka te organizacije 1959. godine.

Postignuti dogovor obnovit će povjerenje u sposobnost te organizacije da snizi carinske prepreke u svjetskoj trgovini, nakon 12 godina besplodnih pregovora.

Smanjenje barijera

Sporazum će smanjiti trgovinske barijere i ubrzati protok robe preko carine.

Američki Institut za međunarodnu ekonomiju procjenjuje da bi taj globalni sporazum mogao uliti u svjetsku ekonomiju 960 milijardi dolara, te rezultirati otvaranjem 21 miliona radnih mjesta, od čega 18 miliona u zemljama u razvoju.

Sporazum omogućuje smanjenje birokratije na carinima diljem svijeta, poboljšane uvjete trgovanja najsiromašnijim zemljama, a zemljama u razvoju da zaobiđu ‘normalna’ pravila o poljoprivrednim subvencijama dok pokušavaju nahraniti siromašne.

Sastanak na Baliju bit će zapamćen i po izostanku protesta protiv WTO-a, za razliku od sličnog ministarskog sastanka u Seattleu 14 godina ranije.

Taj sporazum još moraju odobriti vlade svih zemalja članica WTO-a.

Evropski komesar za trgovinu Karl de Guht  poručio je da je taj teško postignuti sporazum sačuvao Svjetsku trgovinsku organizaciju od toga da ne postane beznačajna.

“Odahnuo sam jer današnji dan obilježava povratak WTO-a iz tame multilateralne irelevantnosti na svjetlo multilateralnih akcija i uspjeha. Danas smo sačuvali WTO i paket trgovinskih mjera sa Balija”, rekao je De Guht.

Izvor: Al Jazeera i agencije