WTO: Broj stranih turista u svijetu past će do 30 posto

Mjere ograničenja putovanja zbog virusa COVID-19 nisu zabilježene u dosadašnjoj historiji turističke industrije (EPA)

Broj dolazaka stranih turista mogao bi opasti do 30 posto na globalom nivou u odnosu na 2019. godinu zbog pandemije korona virusa, objavila je Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih naroda (UNWTO) na svojoj web stranici.

Prema ažuriranim procjenama ovog tijela UN-a, mjere ograničenja putovanja zbog virusa COVID-19, kakve nisu zabilježene u dosadašnjoj historiji turističke industrije, mogle bi rezultirati padom prihoda od turizma za 300 do 450 milijardi dolara, prenois Tanjug.

To je skoro trećina od 1.500 milijardi dolara prihoda koliko je prošle godine ostvario taj sektor na globalnom nivou.

Neizvjesna priroda trenutne krize

U izvještaju UNWTO-a se napominje da se ove procjene zasnivaju na najnovijim kretanjima u turističkoj privredi izazvanim pandemijom korona virusa i da ih treba tumačiti uslovno, imajući u vidu ekstremno neizvjesnu prirodu trenutne krize.

Poredeći krizu uzrokovanu pandemijom korona virusa s nekim ranijim lošim vremenima, UNWTO navodi da su 2009. godine, u špicu globalne finansijske krize, međunarodni turistički dolasci opali za 4,0 posto, a da je prije toga epidemija SARS-a dovela do pada od samo 0,4 procenta 2003. godine.

Izvor: Agencije