Oglasi

Wolters nije s Vučićem razgovarao o hitnoj vezi s Kforom

Američki general je prihvatio da u svakom trenutku, bez odlaganja, postoji mogućnost međusobne komunikacije.
Tod Wolters: Važno je što komandant Kfora ima mogućnost direktne komunikacije sa svima u regijiTanjug/Zoran Žestić

U razgovoru glavnokomandujućeg NATO-a i američkih snaga u Evropi Toda D. Woltersa i predsednika Srbije Aleksandra Vučića nije bilo reči o uspostavljanju hitne veze sa Kforom, već o potrebama očuvanja i pospešivanja postojećih vidova komunikacija.

"Aktuelni komandant Kfora [Lorenzo D'Addario] komunicira sa Vojskom Srbije i možda je to bilo pogrešno prevedeno. General Wolters se zahvalio svim liderima za podršku koju daju tom načinu komunikacije i istakao koliko je važno što komandant Kfora ima mogućnost direktne komunikacije sa svima u regionu kako bi bio održan mir. Da bude u mogućnosti da brzo stiša napetosti ili nasilne incidente", rečeno je Glasu Amerike u Vrhovnom štabu savezničkih snaga u Evropi - SACEUR.

Posle sastanka Vučića i Woltersa u četvrtak u Beogradu, kabinet predsednika Srbije saopštio je da je "general Wolters prihvatio da u svakom trenutku, bez odlaganja, postoji mogućnost međusobne komunikacije, jer je to važno za očuvanje stabilnosti u regionu, kao jednog od stubova globalne stabilnosti".

Generalova promocija mira

Wolters je upravo završio trodnevnu turneju po Zapadnom Balkanu, tokom koje je posetio Sarajevo, Beograd i Prištinu.

Glasu Amerike je u Vrhovnom štabu savezničkih snaga u Evropi ukazano da je svrha Woltersovog boravka na Zapadnom Balkanu bila promocija mira.

"U svakoj od država imao je sastanke s liderima da bi se informisao o situaciji na terenu, istražio mogućnosti za poboljšanje saradnje sa vojnim snagama NATO-a u regionu i da bi promovisao mir i stabilnost u tom području", navode iz SACEUR-a.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.