Oglasi

WHO upozorava da epidemija u Aziji nije završena

Moramo biti jasni da nam mjere daju samo dragocjeno vrijeme da se pripremimo za dalje, rekao je Takeshi Kasai.
WHO: Ne postoji jedinstven pristup u liječenju korona virusa, ali postoje zajedničke taktikeEPA-EFE

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je danas da je, iako je pažnja preusmjerena na epicentre u zapadnoj Evropi i sjevernoj Americi, epidemija Covid-19 "daleko od kraja" u Aziji i Tihom okeanu.

Pozivajući vlade na svim nivoima u regionu da ostanu angažovane u naporima u borbi protiv virusa, regionalni direktor WHO za zapadni Pacifik Takeshi Kasai rekao je da će ta bitka biti dugoročna i da je neophodno da svaka zemlja nastavi da reaguje u skladu sa lokalnom situacijom.

On je rekao da WHO shvata da ne postoji jedinstveni pristup, ali da postoje zajedničke taktike.

"To su: rano otkrivanje, izolovanje i testiranje zaraženih, brzo pronalaženje kontakata i stavljanje u karantin i preduzimanje mjera o socijalnom distanciranju kako bi se zaustavilo prenošenje virusa i usporila epidemija", naveo je Kasai.

On je upozorio da države i dalje moraju da budu spremne na porast broja zaraženih.

"Moramo biti jasni da čak i uz sve mjere, ne nestaje rizik od širenja epidemije, one nam samo daju dragocjeno vrijeme da se pripremimo za dalje", rekao je on.

Crna lista

Prema posljednjim podacima internetske stranice Worldometers, širom svijeta korona virusom zaraženo je približno 786.000 osoba. Od te cifre, oporavilo se 166.000, dok je preminulo više od 37.800.

Aktivnih slučajeva je više od 582.500, od čega je 95 posto (553.000) sa blagim do srednje jakim simptomima, a pet posto (približno 29.500) u teškom ili kritičnom stanju.

Najviše oboljelih prijavljeno je u SAD-u, njih 164.253, a preminulo ih je 3.167. Po broju preminulih, crnu listu predvodi Italija sa 11.591 smrtnim slučajem od 101.739 oboljelih. U Španiji je 87.956 oboljelih (7.716 preminulih), zatim slijedi Kina (81.518 oboljelih, 3.305 preminulih), te Njemačka (66.885 oboljelih i 645 preminulih). Kina, u kojoj je virus izbio krajem prošle godine već nekoliko dana izvještava da ne bilježli lokalne zaraze, te da su svi posljednji slučajevi zaraze uvezeni iz vana.    

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.