WHO: Prvi rezultati lijeka protiv COVID-19 za dvije sedmice

U toku je testiranje na ljudima 17 mogućih vakcina protiv korona virusa (EPA)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u roku od dvije sedmice očekuje prve rezultate kliničkih ispitivanja lijekova koji bi mogli biti efikasni u liječenju oboljelih od COVID-19, izjavio je u petak generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Izvršni direktor WHO-a za vanredne programe Mike Ryan rekao je na brifingu za novinare da ne bi bilo mudro predviđati kada bi vakcina protiv COVID-19 mogla biti spremna za masovnu distribuciju, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Kako je naveo, iako bi se kandidat za vakcinu mogao pokazati kao efikasan do kraja godine, pitanje je koliko brzo bi mogla početi masovna proizvodnja.

U toku testiranje na ljudima

U toku je testiranje na ljudima 17 mogućih vakcina protiv korona virusa, objavio je u četvrtak WHO.

Najviše je uznapredovalo kliničko ispitivanje vakcina koje razvija britanski Univerzitet Oxford, objavila je ta organizacija Ujedinjenih naroda na kraju dvodnevne konferencije o istraživanjima korona virusa, prenosi Hina.

WHO navodi da ostaje optimističan čak i ako klinička ispitivanja koja su sada u toku ne urode plodom.

“Imamo široki raspon uz četiri različite vrste vakcina”, kazala je Ana Maria Henao Restrepo, odgovorna za istraživanja i razvoj u WHO-u.

U potrazi za vakcinom protiv korona virusa trenutno se analizira više od 150 aktivnih tvari.

Treća faza kliničkih ispitivanja

Vakcina AZD1222 Univerziteta Oxforda prva je koje je ušlo u treću fazu kliničkih ispitivanja, što znači testiranje velikih razmjera na velikom uzorku ljudi, kako bi se utvrdilo je li vakcina efikasna i sigurna, odnosno izaziva li nuspojave.

Još pet tvari je u drugoj fazi kliničkog istraživanja, u kojima se njihovo djelovanje proučava na manjem broju bolesnika kako bi se vidjelo ima li učinka.

U prvoj fazi klinička istraživanja provode se na zdravim osobama kako bi se utvrdila njihova reakcija na ispitivanu tvar.

Izvor: Agencije