WHO: Prerano je govoriti o vrhuncu korona virusa

Broj zaraženih u stalnom je porastu u epicentru epidemije, pokrajini Hubei (EPA)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) smatra da je prerano govoriti o vrhuncu zaraze koronavirusom u Kini, a kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je na “narodni rat” protiv epidemije. 

Broj mrtvih porastao je na 636, uz više od 31.000 zaraženih u drugoj najvećoj svjetskoj ekonomiji, prenosi Reuters.

Glavni stručnjak WHO-a za vanredna stanja Mike Ryan rekao je da je vrlo teško predvidjeti razvoj bolesti koja je izbila u Wuhanu krajem decembra.

“Još smo u centru intenzivne epidemije”, kazao je on i dodao da je, “barem u ovom trenutku, situacija stabilna”.

Raste broj zaraženih

Broj zaraženih u stalnom je porastu u epicentru epidemije, provinciji Hubei.

“Taj porast nismo vidjeli izvan provincije Hubei, kao ni među ljudima u Hong Kongu, Makau i Tajvanu”, dodao je Ryan.

Izvršni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da je “teško vjerovati da je prije samo dva mjeseca virus bio nepoznat”.

Iako su mnogo toga otkrili o virusu, kaže da “još trebaju pronaći izvor virusa te otkriti njegovu snagu i sposobnost širenja”.

Kineski predsjednik u međuvremenu je proglasio “narodni rat” protiv brzog širenja koronavirusa, koji je širom svijeta utjecao od usporavanja ekonomija do karantina na kruzerima. 

‘Odgovorila cijela država’

U novom pokušaju sprečavanja globalne panike, Xi je kazao da će snažna kineska mobilizacija i bogato iskustvo u području javnog zdravstva omogućiti pobjedu nad koronavirusom.

“Cijela je država odgovorila najsnažnijim i najstrožim mjerama prevencije i kontrole, pokrenuvši narodni rat za sprečavanje i kontrolu epidemije”, rekao je kineski predsjednik u telefonskom razgovoru sa saudijskim kraljem Salmanom, objavila je državna agencija Xinhua.

Izvor: Agencije