WHO poziva na jačanje borbe protiv korona virusa

U svijetu je trenutno potvrđeno 127.820 slučajeva zaraze korona virusom (EPA)

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije pozvao je države da pojačaju svoju borbu protiv korona virusa, u vrijeme dok zemlje širom svijeta pooštravaju svoje mjere za suzbijanje pandemije.

Dan nakon što je objavio da se širenje virusa COVID-19 može smatrati pandemijom, Tedros Adhanom Ghebreyesus u Ženevi je poručio kako to ne znači “da države trebaju odustati” od borbe, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Istakao je da sve države moraju pronaći ravnotežu između “zaštite zdravlja, sprečavanja ekonomskih i društvenih turbulencija i poštivanja ljudskih prava”.

Više od 127.000 zaraženih

Prema podacima Univerziteta “Johns Hopkins”, u svijetu je trenutno potvrđeno 127.820 slučajeva zaraze korona virusom. Nakon Kine, mjesta izbijanja virusa, u kojoj je potvrđeno 80.000 slučajeva, ali i više od dvije trećine izliječenih, najviše je zaraženih u Italiji (12.400), Iranu (10.000) i Južnoj Koreji (7.800).

Slijede ih Francuska, Španija i Njemačka s nešto više od 2.000 potvrđenih slučajeva, a virus se širi i u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je približno 1.300 zaraženih.

Američki predsjednik Donald Trump odlučio je zabraniti letove iz 26 država Evropske unije, a njegov potpredsjednik Mike Pence kasnije je branio tu odluku, istakavši da se središte pandemije preselilo iz Azije u Evropu.

‘Virus napravio puni krug’

Da je virus napravio puni krug pokazuju i raniji izvještaji kineskih medija o slučajevima zaraze u Pekingu nakon kontakta s osobama koje su stigle iz Italije i SAD-a. Kina je u četvrtak izvijestila o samo 15 novih zaraza, od kojih je osam u pokrajini Hubei, mjestu izbijanje epidemije, koja se od srijede naziva pandemijom.

Dobre vijesti stižu i iz Codogna, gradića na sjeveru Italije, u kojem je zaraza počela u toj državi. Gradonačelnik Francesco Passerini objavio je da je broj novozaraženih u stalnom padu, što mu daje “nadu” da virus može biti pobijeđen, piše Hina pozivajući se na BBC.

“Blizu smo zaustavljanju širenja”, rekao je Passerini, čelnik gradića stavljenog u karantin.

Mjere zaštite

Slične mjere stupaju na snagu širom svijeta. UNESCO je objavio da su 22 države zatvorile svoje obrazovne institucije.

U četvrtak su to, između ostalih, odlučile Norveška, Irska, Danska i indijska prijestonica New Delhi. Škole su zatvorene i u Kazahstanu, koji zasad nema potvrđen nijedan slučaj, a isto je u područjima Španije i Francuske, kao i kod malog broja škola u Ujedinjenom Kraljevstvu i Njemačkoj. Italija je odlučila zatvoriti kafiće, prodavnice i restorane.

Države odgađaju i veća okupljanja, a neke zemlje zabranile su ulaske na svoju teritoriju; među posljednjima su Češka, Slovačka i Indija. Armenska centralna banka objavila je, pak, da će postepeno zamijeniti korištene novčanice novima kako bi time zaustavila širenje zaraze.

Odgađaju se i sportska događanja. Otkazane su utakmice američke NBA lige, španske nogometne lige, regionalne košarkaške ABA lige i Eurolige. UEFA je objavila da će razmotriti odgodu evropskih takmičenja, uključujući i ovogodišnje Evropsko prvenstvo. McLaren je objavio da neće sudjelovati na utrci Formule 1 u Australiji, otkazano je niz teniskih turnira, te čak i usponi na Mount Everest s kineske strane.

Zaraženi i političari

Virus i dalje ne štedi ni političare. Posljednja je zaražena španska ministrica za jednakost Irene Montero, zbog čega će se testirati i cijela španska vlada. Ranije se u Španiji zarazio Javier Ortega Smith, glavni sekretar krajnje desne stranke Vox.

U Francuskoj je na COVID-19 pozitivan ministar kulture Franck Riester, a u Velikoj Britaniji zamjenica ministra zdravlja Nadine Dorries.

Veliki broj političara zaražen je i u Iranu, kao i u Italiji, među njima Nicola Zingaretti, čelnik Demokratske stranke,  koja je dio vladajuće koalicije.

Austrija je odgodila održavanje lokalnih izbora, a u Washingtonu je Capitol zatvoren za posjete nakon što se u Kongresu pojavio korona virus.

Da je zaražen korona virusom u četvrtak je otkrio i američki glumac Tom Hanks. On i supruga Rita Wilson zaraženi su tokom snimanja filma u Australiji, čime je svijet dobio i prvu slavnu osobu iz svijeta šoubiznisa koja se pokazala pozitivnom na COVID-19.

Izvor: Agencije