WHO: Ovaj virus još će dugo biti s nama

Generalni direktor WHO-a upozorio je da je 'najgore pred nama' (EPA)

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus upozorio je u srijedu da, iako je epidemija korona virusa u zemljama zapadne Evrope “naizgled stabilna ili u opadanju”, još postoje zabrinjavajući uzlazni trendovi u Africi, Srednjoj i Južnoj Americi i istočnoj Evropi.

“Nemojte griješiti, pred nama je dug put. Ovaj virus još će dugo biti s nama”, rekao je on i dodao da je razumljivo što su ljudi frustrirani zbog toga što moraju ostati u kućama, ali da se svijet ne može vratiti na ono kakav je bio prije pandemije.

“Novi svijet mora biti zdraviji, sigurniji i pripremljeniji”, rekao je Ghebreyesus, prenosi Tanjug.

‘Najgore pred nama’

Dan ranije generalni direktor WHO-a upozorio je da je “najgore pred nama”, prenio je AP.

“Vjerujte nam, najgore je tek pred nama. Hajde da spriječimo ovu tragediju. To je virus koji mnogi još ne razumiju”, upozorio je Ghebreyesus u vrijeme kada mnoge zemlje počinju ublažavati restriktivne mjere uvedene radi suzbijanja širenja korona virusa.

Pandemiju korona virusa uporedio je sa španskom groznicom poslije Prvog svjetskog rata.

“Ima vrlo opasnu kombinaciju i ovo se ponovo događa prvi put u sto godina, kao groznica 1918, koja je ubila do 100 miliona ljudi. No, sada imamo tehnologiju, možemo spriječiti tu katastrofu, takvu vrstu krize.”

Izvor: Agencije