WHO ne može predvidjeti razmjere širenja korona virusa

Ne postoje posebni tretmani za ovaj tip korona virusa, kažu odgovorni (Arhiva)

Portparol Svjetske zdravstvene organizacije (World Health Organisation, WHO) Tarik Jašarević upozorava da nije moguće predvidjeti razmjere širenja korona virusa, budući da je to nova bolest s mnogim nepoznanicama, ali navodi da WHO vjeruje da je moguće da se prekine njegovo dalje širenje, ako se primjene jake mjere, prenosi Tanjug.

Jašarević je za B92 rekao da WHO “prati epidemiju korona virusa svakog trenutka i radi 24 sata sa mrežom naučnika, medicinara, istraživača, vladama, stručnjacima i partnerima iz javnog i privatnog sektora, kako bi koordinisala adekvatan odgovor na korona virus”.

“WHO vjeruje da je i dalje moguće prekinuti širenje virusa, ako bi države preduzele jake mjere, kako bi bolest bila otkrivena u ranim fazama, izolovana i tretirana, i kada bi promovisale mjere distanciranja u društvu srazmjerne riziku”, rekao je Jašarević.

On je dodao da ne postoje posebni tretmani za ovaj tip korona virusa, koji bi bili bazirani na kliničkim istraživanjima, niti vakcina.

“Postoje terapije koje se i dalje ispituju, sada su u formi posmatranja i kliničkog ispitivanja za zaražene pacijente, a WHO pomaže koordinaciji sa spektrom partnera i vodi sistematični pristup ocjenjivanju potencijalnih tretmana i razvijanju glavnih kliničkih protokola koji su potrebni da se ovaj posao ubrza na globalnom planu”, rekao je Jašarević.

Nasumična kontrolisana testiranja

On je dodao da WHO preporučuje uključivanje u nasumična kontrolisana ispitivanja radi testiranja efikasnosti i sigurnosti.

“Glavni globalni klinički plan za istraživanje i postavljanje prioriteta terapija je u toku, ali zasad nema vakcina protiv 2019-nCoV. Njihovo pravljenje je u toku, tako da klinička ispitivanja mogu da počnu za tri ili četiri mjeseca. WHO će objaviti početnu prioritetizaciju vakcina koje se sada razvijaju, a koje bi mogle da budu dio ispitivanja”, naveo je portparol WHO-a.

Ukazao je da se o virusu ne zna mnogo, ali se zna da je jedan posto slučajeva zaraženih u zemljama izvan Kine, a 99 posto u Kini.

On je dodao da se mjere koje je WHO objavila pošto je proglasila javnu zdravstvenu opasnost na međunarodnom nivou odnose na putovanje, trgovinu, karantin, trijažu i tretman.

Saradnja s Kinom

“WHO može da pozove države na odgovornost kada je neophodno da dostignu ove globalne standarde”, rekao je Jašarević.

On je naveo da s Kinom, iz koje je novi korona virus potekao, WHO sarađuje od početka izbijanja epidemije i da se zvaničnici WHO redovno sastaju s kineskim zdravstvenim radnicima radi boljeg razumijevanja kliničkih i laboratorijskih istraživanja epidemije.

“Eksperti WHO iz kancelarije u Kini, regionalna kancelarija i sjedište WHO podržavaju napore i odgovor Kine. Kina direktno radi s nama kroz naše ekspertske mreže i dijeli detaljne informacije o uspostavljenim mjerama, epidemiološkim i biološkim istraživanjima, restrikcijama putovanja i preventivnima mjera preko zvaničnih kanala”, zaključio je Jašarević.

Izvor: Agencije