WHO: Afrika bi mogla biti sljedeće žarište pandemije

WHO kaže kako se čini da se virus širi dalje od afričkih glavnih gradova (EPA)

Afrika bi mogla postati novo žarište pandemije korona virusa, upozorila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Prošle sedmice zabilježen je veliki porast broja zaraženih novim korona virusom.

Dosad je bilo gotovo 1.000 smrtnih slučajeva i više od 18.000 zaraženih osoba širom Afrike iako su te stope mnogo niže od onih u Evropi ili SAD-u, prenosi Hina.

WHO kaže kako se čini da se virus širi dalje od afričkih glavnih gradova.

Također je navedeno da kontinent nema dovoljno respiratora u borbi protiv pandemije.

Direktorica WHO-a za Afriku Matshidiso Moeti rekla je za BBC da je organizacija svjedočila širenju virusa od glavnih gradova prema “unutrašnjosti” u Južnoafričkoj Republici, Nigeriji, Obali Slonovače, Kamerunu i Gani.

Fokus na prevenciji virusa

Kazala je da se fokusiraju na prevenciju radije nego na liječenje virusa jer afričke zemlje nemaju kapacitet za liječenje velikog broja pacijenata.

“Želimo minimalizirati broj ljudi kojima će biti nužno potrebna medicinska pomoć i intenzivna zaštita jer znamo da ovi tipovi ustanova nisu dovoljni u većini afričkih zemalja”, rekla je ona.

“Problem respiratora jedan je od najvećih izazova s kojima se zemlje nose”, kaže dr. Moeti.

Za pacijente oboljele od bolesti COVID-19 pristup respiratorima može biti pitanje života i smrti.

Također se strahuje da bi se zaraza mogla ubrzano proširiti u prenaseljena područja, gdje je nemoguće prakticirati držanje fizičkog razmaka i gdje mnogi nemaju pristup čistoj vodi i sapunu.

Izvor: Agencije