Wesley Clark: Još nije vrijeme da Kfor napusti Kosovo

Wesley Clark je ohrabrio Srbiju i Kosovo da se aktivinije i efektvnije angažiraju kako bi se postigla normalizacija odnosa (EPA)

Penzionisani američki general Wesley Clark, koji je bio komandant NATO-a tokom bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, ocenio je da još nije došlo vreme da Kfor napusti Kosovo.

Clark, koji u Prištini boravi na poziv Američkog univerziteta na Kosovu, rekao je da želi da Kosovo postane deo Evropske unije.

On je na konferenciji za novinare izjavio da cilj bombardovanja 1999. godine “nije bio da se oduzmu životi”.

“Nismo želeli da ubijemo nikoga tokom bombardovanja. Nismo želeli da iko pogine, čak nismo želeli ni da bombardujemo – mi smo samo želeli da prestane etničko čišćenje”, tvrdi Clark.

Clark je, takođe, ohrabrio Beograd i Prištinu da se aktivinije i efektvnije angažuju kako bi se postigla normalizacija odnosa.

‘Kosovo i Srbija dobri susjedi’

“Ono što bih želeo da vidim je sporazum između Srbije i Kosova koji bi normalizovao odnose. Da Kosovo ima mesto u Ujedinjenim nacijama i da obe zemlje postanu članice EU-a. Nema razloga zašto dve zemlje ne mogu biti dobri susedi”, kazao je on.

Nekadašnji komandant NATO snaga se sastao s političkim liderima u Prištini, koji su izrazili “duboku zahvalnost” za njegov doprinos u “spasavanju nezaštićenog naroda”, kao i na “doprinosu oslobađanja Kosova”.

Clark je prisustvovao i svečanoj večeri u cilju prikupljanja sredstava namenjenih projektu američkog univerziteta “Podrži buduću uspešnu priču”, što je bio i povod za njegovu posetu Kosovu.

Izvor: Agencije