Washington ruši saudijski nuklearni san

Pompeo je upitan zašto se od Irana traži da otkrije svoj vojni nuklearni program, dok su Saudijska Arabija i Izrael pošteđeni tih zahtjeva (Reuters)

Američki državni sekretar Mike Pompeo rekao je kako je Washington obavijestio Rijad, koji nastoji razviti svoj nuklearni program u mirnodopske svrhe, da treba prihvatiti iste limite za obogaćivanje uranija kao i druge bliskoistočne zemlje, pojasnivši da se od Rijada tražilo isto što i od Teherana.

Na saslušanju pred Odborom za vanjske odnose američkog Senata Pompeo je upitan zašto se od Irana traži da otkrije svoj vojni nuklearni program, dok su Saudijska Arabija i Izrael pošteđeni tih zahtjeva, na što je Pompeo odgovorio: “Od Rijada smo tražili istu stvar kao i od Teherana.”

“Saudijci su izrazili želju za mirnim nuklearnim programom, a rekli smo im da se moraju pridržavati zlatnog standarda o zabrani obogaćivanja uranija. Istu tu stvar smo tražili i od Irana”, dodao je. 

Planovi o izgradnji reaktora

Prije skoro dvije sedmice Chan Zak Kane, direktor programa za neproliferaciju na Bliskom istoku pri Centru za studije o neproliferaciji James Martin u Washingtonu, kazao je kako je odluka predsjednika Donalda Trumpa o povlačenju iz nuklearnoga sporazuma s Iranom pružila “zlatnu priliku” njegovoj administraciji da sklopi ugovor o nuklearnoj saradnji sa Saudijskom Arabijom.

Međutim, tu postoji prepreka koja se ogleda u tome da li će Rijad pristati da se odrekne tehnologija koje bi se mogle iskoristiti za proizvodnju nuklearnoga oružja.  

Saudijska Arabija je izjavila da želi izgraditi dva nuklearna reaktora i smanjiti svoju ovisnost o nafti u okviru vizije 2030. Saudijski prestolonasljednik Mohamed bin Salman je ranije najavio da će njegova zemlja slijediti primjer Irana u najkraćem mogućem roku u slučaju da ta država razvije nuklearno oružje.

Izvor: Al Jazeera i agencije