The Washington Post: Trump nije lažov, on je luđak

Jedna od najvećih Trumpovih laži bila je izjava da su desetine hiljada ljudi izašle na ulice kako bi ga pozdravile nakon njegovog povratka iz Vijetnama (EPA)

Donald Trump, američki predsjednik koji je bio kandidat Republikanske stranke, vrlo često kroz svoje izjave i tvitove upućuje pogrde medijima, demokratama i drugima. Zbog toga su neki otišli tako daleko da mu nisu ostali dužni. Čak je jedan američki pisac izjavio da Trump nije samo lažov, već i luđak.

U tom kontekstu, američki pisac i kolumnista Dana Milbank osvrnuo se na Memorijalni dan, koji se u SAD-u slavi svakog posljednjeg ponedjeljka u maju i u kojem Amerikanci proslavljaju veterane i odaju počast vojnicima koji su položili svoje živote u ratovima koje je ova zemlja vodila.

Ovaj kolumnista u analitičkom tekstu u listu The Washington Post kaže: „Ovaj vikend pred Memorijalni dan ostao je nezaboravan po ogromnoj količini besmislica i gluposti koje su u nekoliko navrata došle od stanovnika Bijele kuće.“

Objasnio je da je predsjednik Trump optužio list The New York Times za ‘neuspjeh i korumpiranost’ zbog citiranja visokog zvaničnika Bijele kuće ‘koji ne postoji’. Trump je upozorio ovaj list da treba koristiti stvarne ljude, a ne ‘lažne izvore’.

Laži i besmislice

Međutim, Dana Milbank ističe da se na kraju ispostavilo da je riječ o visokom zvaničniku koji je govorio na brifingu koji su organizirali Trumpovi pomoćnici u Bijeloj kući. Istom skupu su prisustvovale i desetine novinara.

Također, on je ukazao na Trumpovu kritiku upućenu specijalnom istražitelju Robertu S. Muelleru III, kao i na njegov bijes koji je iskalio na Twitteru kada se u martu zapitao: „Zašto Muellerov tim uključuje ‘13 ljutih demokrata’ od kojih su neki najžešće pristalice Hillary Clinton, dok među njima nema nijednog republikanca?“

Međutim, autor ovog teksta se pita da li je Trump zaboravio da je Mueller republikanac kojeg je imenovao republikanac, ministar pravde Jeffa Sessionsa, a kojeg je opet postavio republikanac, Donald Trump.

Dodao je da je predsjednik Trump, također, pozvao na ‘pritisak na demokrate da okončaju strašni zakon koji razdvaja djecu od roditelja kada pređu granicu i uđu u SAD’.

Međutim, Dana Milbank tvrdi da takav zakon uopšte ne postoji, dodajući da je državni tužilac Jeff Sessions priznao kako su porodična razdvajanja neizbježna posljedica Trumpove politike ‘nulte tolerancije’.

Patnja i osjećanja

U ovom tekstu navode se mnoge činjenice vezane za Trumpove izjave i tvitove od kojih mnogi sadrže čudne kontradikcije do te mjere da njegov autor kaže kako predsjednik Trump pati od nečega što više liči na ludilo nego na nesuvisli ili lažni govor.

On ukazuje na okolnosti koje se tiče Trumpove tvrdnji u vezi rata u Iraku, gdje mu se prvo protivio, a onda ponovno zapao u njega. Autor teksta, također, ukazuje na Trumpove tvrdnje da je njegova kišna inauguracija bila ‘stvarno sunčana’ i ‘oduševio’ se Trumpovoj sposobnosti da sam sebe ubijedi da je ono što govori u datom trenutku istina.

Dana Milbank ističe kako je Trump izjavio da neto vrijednost njegovog bogatstva varira, ide gore-dolje zavisno od tržišta, stavova, osjećanja, čak i njegovih vlastitih osjećaja, dodajući da se prosječan broj dnevnih Trumpovih laži povećao od trenutka kada je stupio na funkciju predsjednika SAD-a.

Autor teksta zaključuje da se Trumpove fikcije često mogu definisati kao ‘bezvrijedne gluposti’. Ići naprijed i kazati da on govori neistinu ne predstavlja preciznu dijagnozu. Ono od čega Trump pati nisu simptomi lažova nego luđaka.

Izvor: Al Jazeera i agencije