Wall Street Journal: Čudno bratstvo islama i njegovih tlačitelja

Bin Salman je obećao da će podržati inicijativu 'Jedan pojas, jedan put' (EPA)

Američki list Wall Street Journal opisao je pokušaje Mohammeda bin Salmana da dobije naklonost kineskog predsjednika Xi Jinpinga tokom svoje posjete Kini prošle sedmice kao najšokantniji spektakl u svjetskoj politici još od Pakta Ribbentrop–Molotov između nacističke Njemačke i Sovjetskog Saveza (Pakt o nenapadanju i prijateljstvu između Njemačke i SSSR-a). Sve se to događa u vrijeme kad Peking pojačava progon ujgurskih muslimana.

Walter Russell Mead, autor teksta koji je objavio WSJ, ističe da je više od milion ujgurskih muslimana zatvoreno u koncentracijskim i “reedukacijskim” kampovima, gdje su izloženi premlaćivanju i masovnim silovanjima, kako navode pojedini vjerodostojni izvještaji.

I pored toga, saudijski prestolonasljednik potpisao je trgovinske sporazume s Kinom vrijedne više od 30 milijardi dolara, pohvalivši dugogodišnje odnose s tom zemljom, u kojima nije bilo nikakvih problema. Obećao je da će podržati inicijativu “Jedan pojas, jedan put”, te izjavio da Saudijska Arabija poštuje potrebu Kine da zaštiti nacionalnu sigurnost na svoj poseban način.

Autor teksta kaže da Saudijska Arabija nije jedina islamska sila koja je “laskala” Kini. Pakistan također neobično šuti o koncentraciojskm logorima koji se sada šire u Xinjiangu. I dalje je nevjerovatno miran kad je riječ o ogromnoj vjerskoj represiji koju njegova snažna susjedna država Indija provodi protiv muslimana u Kašmiru.

Tu je još jedan znak novog i čudnog bratstva između islama i njegovih tlačitelja, ističe autor, o čemu govori obećanje Saudijske Arabije da će dati deset milijardi dolara pomoći za izgradnju naftne rafinerije u pakistanskoj luci Gwadar kako bi se ubrzao transfer nafte iz Zaljeva kroz Evroaziju. Između ostalog, rafinerija će omogućiti Kini da opskrbljuje gorivom vozila koja koristi da prevozi muslimanske zatvorenike u konc-logore.

Očito licemjerje

Za Amerikance, ovdje nije riječ o toliko očitom licemjerju, jer ljudi mogu biti izuzetno fleksibilni u svojim principima kad se njihovi interesi promijene. Međutim, još je važnije to što je Washington formirao svoju politiku u kombinaciji sa svojim interesima na Bliskom istoku.

Bijela kuća nadala se da će u zamjenu za pomoć Rijadu protiv Irana i podršku agendi ekonomskih reformi saudijskog prestolonasljednika dobiti snažnu podršku Saudijske Arabije. Međutim, reakcija američkog Kongresa na ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija, osim sumnji u strategiju Saudijske Arabije u Jemenu, prijeti da osujeti Trumpovu bliskoistočnu politiku.

Dok Kongres nastoji uvesti sankcije osobama bliskim saudijskom prestolonasljedniku zbog njihove navodne uloge u Khashoggijevom ubistvu, jedan dio saudijske elite gubi vjeru u mogućnost stabilnog strateškog partnerstva sa Sjedinjenim Američkim Državama. Također su zabrinuti da predsjednik Trump neće moći ispoštovati data obećanja, rekao je Mead.

Autor kaže da zbog toga saudijski prestolonasljednik nastoji ojačati odnose s Pakistanom, Kinom, ali i Rusijom, dok traži alternativu za savez s Amerikom. Ako to znači zatvaranje očiju na patnje miliona muslimana u Kini, neka to onda i bude.

Na kraju teksta zaključuje da nepostojanje strateškog konsenzusa možda nije kraj svijeta, ali u ovom trenutku to dovodi do neizbježnog zaključka da Bin Salman nije samo otpisao Ujgure na svom putovanju Azijom prošle sedmice nego je otpisao i SAD, s obzirom na to da Amerikanci nisu mogli slijediti dosljednu i jedinstvenu politiku na Bliskom istoku, zbog čega Saudijska Arabija mora biti oprezna kad je riječ o njenim ulozima.

Izvor: Agencije