Oglasi

VW ulaže 80 milijardi eura u električna vozila

Njemački div kreće u realizaciju ambicioznog plana da postane globalni lider na tržištu e-automobila.
Volkswagen planira povećati godišnju proizvodnju električnih automobila na tri miliona jedinica do 2025. u odnosu na lanjskih 40.000EPA

Njemački automobilski div Volkswagen (VW) kreće u realizaciju ambicioznog plana da postane globalni lider na tržištu električnih vozila, u šta ulaže 80 milijardi eura, prenose agencije.

Ako VW uspije u svojoj namjeri, to će biti zahvaljujući radikalnoj i rizičnoj strategiji "rođenoj" nakon najvećeg skandala u njegovoj historiji – Dieselgatea, piše agencija Reuters. 

Ta velika investicija treba omogućiti kompaniji profitabilnu masovnu proizvodnju električnih vozila, a tome se nijedan proizvođač automobila u svijetu još nije približio.

Dosad su planovi za proizvodnju električnih vozila glavnih automobilskih kompanija imali jedan glavni cilj – zaštita dobiti stečene prodajom konvencionalnih automobila uz visoku maržu tako što će floti dodavati dovoljno vozila s nultom emisijom kako bi zadovoljili propise o čistom zraku.

Nadmašio Daimler

Volkswagen planira povećati godišnju proizvodnju električnih automobila na tri miliona jedinica do 2025. u odnosu na prošlogodišnjih 40.000.

Njemački div vjeruje da će mu veličina kompanije pružiti prednost u proizvodnji električnih vozila, koja neće koštati više od sadašnjeg modela Golf, čija je cijena 20.000 eura, tako što će koristiti svoju nabavnu moć, kao najveći proizvođač automobila i kamiona u svijetu, da smanji troškove.

S budžetom za proizvodnju e-vozila VW je nadmašio svog najvećeg konkurenta, Daimler, koji je za tu svrhu izdvojio 42 milijarde dolara, dodaje britanska agencija.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.