VW još bez odluke o lokaciji nove tvornice

Njemački div autoindustrije traži lokaciju za otvaranje nove tvornice (EPA)

Njemački proizvođač automobila Volkswagen još nije odlučio da novu fabriku gradi u Turskoj, izjavila je glasnogovornica te kompanije za proizvodnju i prodaju Leslie Bothge i dodala kako donošenje odluka o lokaciji tek predstoji.

“U proteklih nekoliko mjeseci ispitali smo različite lokacije u Evropi i napravili uži izbor. Istražna faza sada je praćena i konkretnim pregovorima, ali konačna odluka neće biti donijeta na osnovu rezultata pregovora. Ne možemo otkrivati detalje o pojedinim lokacijama”, rekla je Bothge za beogradsku Politiku.

Ona je ovo saopćila nakon što su njemački mediji prošle sedmice objavili kako je VW odlučio novu fabriku graditi u blizini turskog grada Izmira, prenosi agencija Tanjug.

Posljednjih nekoliko mjeseci govori se kako njemački div autoindustrije traži lokaciju za otvaranje nove tvornice, a špekuliralo se kako se za tu investiciju bore Srbija, Bugarska i Turska.

Ulaganje od milijarda eura

Razlog zbog kojeg VW traži novu lokaciju za fabriku, koja bi proizvodila 300.000 automobila godišnje, je to što bi veliki pogoni u Njemačkoj ubuduće trebali proizvoditi isključivo električne automobile.

Volkswagen je saopćio kako će uložiti milijardu eura u fabriku za proizvodnju baterija za električne automobile, i to u pokrajini Donja Saksonija.

Deutsche Welle navodi kako postoje tri razloga za seobu VW-a na istok.

Glavni razlog su troškovi za zarade, jer su na istoku daleko niži nego u zapadnoj Evropi.

Drugi važan razlog su troškovi za električnu energiju, a treći je to što se na licu mjesta nalazi mreža liferanata dijelova.

Izvor: Agencije