Vulin, Vesić i SNS-ovci odustali od štrajka glađu

'Poslušao sam sugestiju svog saborca, koalicionog partnera i vrhovnog komandanta Vojske Srbije', rekao je Vulin (AP)

Iako su najavljivali da će početi štrajk glađu u petak, simbolično u “pet do 12”, kao reakciju na navodne pritiske oporbe, dužnosnici i zastupnici vladajuće koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke odustali su od takve namjere nakon razgovora s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ministar obrane Aleksandar Vulin odgodio je najavljeni štrajk glađu na Vučićevu sugestiju, navodeći kako to čini “dok i ako neki drugi ne počnu da štrajkuju glađu”.

Vulin je rekao da je “poslušao sugestiju svog saborca, koalicionog partnera i vrhovnog komandanta Vojske Srbije, a posle dugog i ne uvek tihog razgovora” koji su imali jutros.

“Nas dvojica smo saborci iz dugogodišnje borbe protiv DOS-ovskog režima. Ja mu verujem. Verujem u njegove procene jer on uvek dobije sve izbore pod svojim imenom i prezimenom”, rekao je Vulin.

Na pitanje novinara postoji li država u kojoj vlast štrajkuje glađu Vulin je uzvratio pitanjem: “Da li postoji država u kojoj se ne bi silom sprečio upad u RTS?” Potom je rekao kako takve države nema.

Vesić odustao od štrajka glađu, ali je odluka ‘i dalje na snazi’

I zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je njegova odluka o početku štrajka glađu odgođena, ali je “i dalje na snazi”, te najavio da će “početi štrajk glađu onog trenutka kada huligani budu nastavili da ucenjuju državu i prete štrajkom glađu”.

“Moja odluka o štrajku glađu je motivisana željom da skrenem pažnju na nasilje koje fašisti vrše u Beogradu i da se uništava gradska imovina”, rekao je Vesić na konferenciji za medije u Skupštini grada Beograda.

No, najavio je da će “zajedno sa gradskim i opštinskim odbornicima u Beogradu ostati u Skupštini grada i skupštinama opština”.

“Biću sve vreme u Skupštini grada i započeću štrajk glađu istog časa kada to budem video. Na ovaj način želimo da čuvamo Skupštinu grada od nasilja”, poručio je Vesić.

Vladajući zastupnici ostaju u parlamentu

U međuvremenu su od štrajka glađa odustali i zastupnici vladajuće koalicije, ali su najavili da će “od danas boraviti u Skupštini Srbije kako bi je odbranili od onih koji nasiljem, divljaštvom, rušenjem, fašizmom pokušavaju da preuzmu vlast i promene izbornu volju građana”.

I zastupnik Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović potvrdio je da je o najavljenom štrajku glađu imao konzultacije s Vučićem, nakon kojih je donesena odluka da “za sada ne stupaju u štrajk glađu”.

“Ako poslanici Dragana Ðilasa odluče da stupe u štrajk glađu da bi ucenjivali državu, predsednika ili Vladu Srbije, istog momenta će poslanici SNS-a stupiti u štrajk glađu. Naš štrajk glađu će trajati duže i od Boškovog, Ðilasovog i Jeremićevog”, kazao je Martinović.

Vulin, Vesić i dio zastupnika vladajuće koalicije najavljivali su štrajk glađu da bi se, kako su najavili, “suprotstavili huliganizmu i nasilju koje lideri Saveza za Srbiju sprovode u Beogradu”.

U glavnom gradu Srbije, te drugdje u državi više od četiri mjeseca traju prosvjedi građana nezadovoljnih situacijom i postupcima aktualne vlasti.

Izvor: Agencije