Vuk Jeremić dao izjavu policiji o ubistvu gardista

Nekadašnji šef kabineta predsjednika Srbije i bivši ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić dao je izjavu policiji o smrti dvojice gardista na Topčideru, 5. oktobra 2004. godine.

Davanje iskaza Službi za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) trajalo je nešto manje od dva i po sata.

Jeremić je nakon davanja iskaza kazao kako smatra da je posrijedi pokušaj pritiska na njega u trenutku kada razmišlja o svojim budućim koracima u politici.

“Ja sasvim sigurno neću odustati od svojih planova. Nema čega da se plašim, ali nisam siguran da svi mogu da isto to kažu za sebe kada je reč o mom budućem angažovanju u politici” rekao je Jeremić novinarima nakon izlaska iz prostorija SBPOK-a.

On smatra da je od ogromnog značaja prije svega zbog porodica, da se tragedija do kraja rasvijetli “ali isto tako i zbog ugleda Vojske Srbije kao i zbog celokupnog našeg društva”.

Istakao je da nije bio u prilici značajno doprinijeti istrazi ali se nada da će drugi to biti u stanju i da se slučaj razriješi.

Jeremić je dobio poziv da izjavu policiji da u svojstvu građanina radi prikupljanja obavještenja u predistražnom postupku.

Jeremić: Politička zloupotreba

Jeremić se u petak vratio u Beograd nakon što je četiri godine proveo u New Yorku. On je od 2012. do 2013. godine bio predsjedavajući Generalne skupštine UN-a, a ove godine je učestvovao u utrci za mjesto prvog čovjeka svjetske organizacije i nasljednika generalnog sekretara Ban Ki-moona.

Kazao je kako smatra da se radi o pokušaju zastrašivanja.

“Ja smatram da je za žaljenje činjenica da se jedna tragedija poput smrti mladih ljudi, gardista, zloupotrebljava u političke svrhe. Ja ne verujem da mogu značajno da doprinesem istrazi, ali u svakom slučaju ja ću se odazvati svakom pozivu. Lično mislim da je posredi i zastrašivanje prvog dana mog povratka u zemlju, ali to se neće desiti, ja nisam nekoko se lako da zastrašiti”, kazao je Jeremić.

Janković: Ne zloupotrebljavati bol porodica

Zaštitnik građana Saša Janković ističe zabrinutost uslijed politizacije predistražnog postupka u toku o smrti dvojice gardista i izmještanja tog postupka van institucija, navedeno je u saopćenju Zaštitnika.

“Očekujući i pozivajući da se predistražne radnje, posle svih ovih godina, okončaju uspešno, Zaštitnik građana poziva da se smrt vojnika i bol porodice ne zloupotrebljavaju za diskreditaciju bilo koga kroz tabloide ili na drugi način i da se slučaj rasvetljava institucionalno, kroz nadležne organe i procedure kako bi istina bila čista i nepobitna”, navedeno je u saopćenju.

Zaštitnik građana i ovaj put izražava puno poštovanje porodicama Jakovljević i Milovanović, sa čijim članovima je i sam, mimo medija, razgovarao prije više od pet godina i bezrezervno podržava, kako navodi, njihovo pravo na punu istinu.

“Činjenica je, međutim, da posle 12 godina, u momentu kada je u celoj javnosti viđen kao predsednički kandidat na skorim izborima, bivši ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić biva pozvan u Policiju radi davanja iskaza, a da prethodno nisu pronađeni nikakvi novi dokazi i činjenice, već je privatna specijalizovana firma odavno poznate okolnosti prikazala u kompjuterskoj animaciji”, naveo je Janković.

Nedopustivo spori predistražni postupak treba da se nastavi prikupljanjem novih dokaza, stav je koji je i Zaštitnik građana davno iskazao porodicama dvojice gardista.

Forenzičari: Gardiste ubila treća osoba

Na zahtjev porodica dvojice gardista koji su izgubili živote, odnosno njihovih advokata, upućen je poziv Jeremiću da se odazove i da informacije kao građanin.

Gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović poginuli su u tajnom vojnom objektu Karaš u Topčideru, gdje su bili na straži.

Vojna istraga tvrdila je da se radilo o ubistvu i samoubistvu, dok je nezavisna državna komisija ocijenila da ih je ubila treća osoba.

Početkom ove sedmice medijima je predstavljena 3D forenzička analiza događaja, prema kojoj su gardisti ubijeni.

Izvor: Al Jazeera i agencije