Vujanović zvanično treći put šef države

Filip Vujanović: "Mene su građani izabrali i ja sam veoma zadovoljan tim rezultatom" (AFP)

Državna izborna komisija (DIK) Crne Gore saopćila je da je, prema konačnim rezultatima, predsjednički kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) i aktuelni šef države Filip Vujanović pobijedio na izborima 7. aprila, pošto je osvojio 51,21 posto glasova, dok je za nezavisnog kandidata Miodraga Lekića glasalo 48,79 posto birača.

Kako je u ponedjeljak objavljeno na elektronskoj stranici DIK-a, za Vujanovića je glasalo 161.940 birača, a za Lekića 154.289.

Na izborima 7. aprila glasalo je 316.229 birača ili 63,9 posto ukupno upisanih glasača.

Protest opozicije

Lekićev izborni štab saopćio je ranije da ne priznaje rezultate predsjedničkih izbora.

Na protestu Lekićevih pristalica u subotu u Podgorici zatraženo je poništenje predsjedničkih izbora i raspisivanje novog glasanja za šefa države.

Organizatori protesta su saopćili da su te zahtjeve uputili predsjedniku Skupštine Crne Gore Ranku Krivokapiću, premijeru Milu Ðukanoviću i strankama vladajuće koalicije, kojima je ostavljen rok od deset dana da se izjasne o njima.

Lekić je na protestu kazao da ne priznaje rezultate izbora koje je saopćio DIK, zbog, kako je naveo, izborne prevare i krađe u korist Vujanovića.

Ustavni sud Crne Gore prethodno je odbacio žalbu Lekićevog Izbornog štaba na regularnost predsjedničkih izbora. Taj Sud je bio posljednja pravna instanca kojoj je Lekić mogao da se žali.

Vujanović je ranije kazao da je njegova pobjeda očigledna i da su je potvrdile sve državne institucije, kao i međunarodni posmatrači.

Treća pobjeda

“Izbori su završeni, građani su odlučili i njihovu demokratsku volju treba poštovati. Mene su građani izabrali i ja sam veoma zadovoljan tim rezultatom“, poručio je Vujanović.

Filip Vujanović je bio na svim najznačajnijim funkcijama u Crnoj Gori. Profesionalnu karijeru započeo je u pravosudnim organima, a u politiku je ušao nakon prvih višestranačkih izbora početkom devedesetih godina prošlog stoljeća.

Od marta 1993. do maja 1995. godine Vujanović je bio ministar pravde, a naredne tri godine nalazio se na funkciji ministra unutrašnjih poslova.

Za predsjednika Vlade Crne Gore izabran je 5. maja 1998. godine i tu dužnost obavljao je do 5. novembra 2002. godine. Potom je izabran za predsjednika Skupštine Crne Gore, nakon čega je 11. maja 2003. pobijedio na izborima za šefa države.

Na prvim predsjedničkim izborima u nezavisnoj Crnoj Gori 6. aprila 2008. godine ponovno je izabran na čelnu funkciju u državi.

Izvor: Agencije