Vučićeva savjetnica: Premještanje ambasade u Jerusalem nije definitivno

Predsjednik Srbije Vučić će u narednom periodu govoriti o reakcijama arapskih zemalja na dogovor u Washingtonu, istakla je savjetnica (EPA)

Savjetnica za medije predsjednika Srbije Suzana Vasiljević izjavila je danas kako premještanje Ambasade Srbije iz Tel Aviva u Jerusalem još nije konačno i kako će to zavisiti od toga kako će se Izrael ponašati po pitanju Kosova, prenosi agencija Tanjug.

Vasiljević je podsjetila kako je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u Sjedinjenim Američkim Državama, na konferenciji Američko-izraelskog komiteta za javne odnose (AIPAC) u martu ove godine najavio kako će Srbija u Jerusalemu otvoriti kancelariju Privredne komore Srbije i državne kancelarije.

„O sledećim koracima će se tek razgovarati, a to zavisi od postupka Izraela, za sada ništa nismo prihvatili i ništa nije potpisano, ta tačka jeste u papiru Prištine, ali ne u papiru Srbije“, rekla je Vasiljević za TV Prva, navodi Tanjug.

Na pitanje kako su na moguće premiještanje srbijanske ambasade u Jerusalem reagirale arapske države, Vasiljević je navela da su komentari uglavnom pozitivni i da Srbija nema nikakvih zamjerki.

„O tome će predsednik govoriti u narednom periodu“, najavila je najavila je Vučićeva savjetnica za medije.

Sporenje Grenella i Kurtija

Specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trumpa Richard Grenell je sinoć izjavio kako je jedno sigurno, a to je da se „uvijek može računati da će Albin Kurti biti protiv SAD-a“, a nakon što je bivši premijer Kosova komentirao susret i sporazum aktuelnog šefa kosovske Vlade Avdullaha Hotija i predsjednika Srbije Vučića.

Grenell je na Twitteru napisao da je Kurti bio i protiv ideja bivših predsjednika SAD-a Baracka Obame i Georgea Busha.

Trumpov izaslanik je time odgovorio na to što je Kurti kritizirao ishod prošlosedmičnog sastanka Srbija – Kosovo u Washingtonu koji je predstavljen kao „normalizacija ekonomskih odnosa“, ali pokret Samoopredeljenje već danima govori da je time dobila samo Srbija, a Kosovo izgubilo.

Kurti je poručio da obaveze koje je u Washingtonu preuzeo Hoti, koga je opisao kao „nelegitimnog premijera Kosova“, ne obavezuju Samoopredeljenje kada se bude vratilo u kabinet.

„Posrednici bi se trebali uzdržati od guranja dogovora koji izazivaju dalje prekide između Kosova i Srbije“, poručio je indirektno Kurti Grenellu i naglasio da „samo principijelan i dobro pripremljen dijalog dovodi do pravednih i održivih sporazuma“.

Izvor: Agencije