Vučić u ponedjeljak kod Putina

Vučić je u Moskvi bio i prošle godine nakon parlamentarnih izbora u Srbiji (AP)

Predsjednik Rusije Vladimir Putin i srbijanski premijer Aleksandar Vučić sastat će se u ponedjeljak u Moskvi, potvrdio je u petak Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja.

Prethodno je i Ambasada Srbije u Moskvi navela da će Vučić u ponedjeljak posjetiti Moskvu.

I sam Vučić ranije je govorio o planovima za susret s Putinom, ukazujući kako će s njim razgovarati, prije svega, o ekonomskoj suradnji dvije države i mogućem dolasku jedne ruske kompanije u Srbiju.

“Reči će biti o razvoju ekonomskih odnosa, jer je zbog pada rublje i snižavanja cena nafte i gasa na svetskom tržištu pala i naša trgovinska razmena. Mislim da ću sa Putinom da razgovaram i o dolasku u Srbiju jedne kompanije koja proizvodi mašine različite vrste, gde bi 51 odsto komponenti bilo napravljeno u našoj zemlji, a zatim bi se to izvozilo na evropsko i tursko tržište, bez carina”, rekao je Vučić.

Posjete Moskvi i Berlinu usred kampanje

Konstatirajući da dvije države imaju odlične političke odnose, Vučić je ukazao na činjenicu da je Putin najvećim dijelom orijentiran na ekonomska pitanja i da je “već izašao sa nekoliko ideja, naročito u pogledu jačanja farmaceutske industrije”.

Vučić raspolaže informacijama da će “Putin u maju predstaviti sveobuhvatni plan i program izlaska Rusije iz krize i program rasta, što je interesantno i za Srbiju”.

“Razgovaraćemo i o vojnotehničkoj i kulturnoj saradnji”, najavio je Vučić.

Vučić je prethodni put u Moskvi bio prošle godine, neposredno nakon izvanrednih parlamentarnih izbora, kao mandatar za sastav nove vlade.

Ovog puta Putin će se s Vučićem sresti kao s premijerom, ali i kandidatom za predsjednika Srbije, šest dana prije izbora.

Usred kampanje Vučića je nedavno u Berlinu primila i njemačka kancelarka Angela Merkel.

U Srbiju dolaze MiG-ovi

Početkom mjeseca srbijanski mediji prenijeli su vijest da će Srbiji iz Rusije do kraja ožujka biti isporučeno šest aviona Mig-29.

Ukaz o toj isporuci trebao bi osobno potpisati Putin tijekom susreta s Vučićem u Moskvi, javile su Večernje novosti.

Time će biti ispunjeni svi uvjeti da ruski zrakoplovi i službeno ponesu oznake Vojske Srbije.

Prema saznanjima beogradskog lista, svi će zrakoplovi istovremeno stići na vojni aerodrom u Batajnici, gdje će biti predani na upotrebu Ratnom zrakoplovstvu Srbije u nazočnosti ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua.

Detalji dolaska MiG-ova iz Rusije zasad se službeno ne objavljuju, ali neimenovani izvor iz vojnog vrha kaže da se razmatra opcija izravnog preleta MiG-ova iz Rusije u Srbiju, što još nije sasvim potvrđeno, s obzirom na to da bi “imalo i delikatnu političku notu”.

Poseban hangar uz pistu

Druga je opcija isporuka letjelica ruskim transportnim zrakoplovima, najvjerovatnije tipa Iljušin.

Paket dogovoren između Beograda i Moskve vrijedan je 185 milijuna eura, a osim šest ispravnih i operativnih MiG-ova 29, podrazumijeva i isporuku raketa i seta dijelova, rezervnih motora, alata i drugih pratećih sklopova dovoljnih za idućih 15 godina.

Sporazum obuhvaća i izgradnju posebnog hangara uz aerodromsku pistu, a u remontu dobivenih zrakoplova sudjelovat će ruski stručnjaci, navode iz Vlade Srbije.

Zahvaljujući ovom poslu, bit će realiziran plan državnog vrha da Srbija na raspolaganju ima eskadrilu od 10 lovaca, neprekidno u pripravnosti da zaštiti zračni prostor, pišu Novosti.

Izvor: Agencije