Oglasi

Vučić u Mostaru: Srbija nema nikakvih pretenzija prema BiH

Predsjednik Srbije rekao je da se u unutrašnje probleme Bosne i Hercegovine ne želi ni na koji način miješati.

Otvoren 22. Sajam privrede u Mostaru, sastanak Čovića i Vučića

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, upitan da prokomentira nedavne izjave predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika o granicama na Balkanu, odgovorio je u utorak da Srbija nema nikakvih pretenzija prema Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji.

"Mi smatramo da je važno da svi poštuju teritorijalni integritet Srbije i da Srbija poštuje teritorijalni integritet svih ostalih. Tako je bilo i nadam se da će tako biti ubuduće. Zato sam smatrao nedoličnim izjave pojedinih političara iz Bosne i Hercegovine koji su rušili i kršili teritorijalni integritet Republike Srbije u uverenju da je moguće da samo Srbija bude oštećena. Ja smatram kako je to loša poruka i da niko ni na koji način ne treba kršiti bilo čiji teritorijalni integritet", izjavio je Vučić u Mostaru nakon sastanka s predsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem.

Dodao je da Srbija nema nikakvih teritorijalnih pretenzija prema Bosni i Hercegovini i drugim susjednim državama.

"Što se tiče granice sa Bosnom i Hercegovinom, ja ću vas podsetiti na jednu činjenicu. Kada smo u Sarajevu dogovorili principe prema kojima bismo trebali urediti granicu, da potpišemo taj sporazum i da završimo priču o granici, što je jednako važno i za Bosnu i Hercegovinu i za Srbiju, posle toga neki su rekli: 'Izvinite, ne može to za ručkom.' Ja sam odgovorio: 'Ako ne možemo za ručkom, možemo za večerom ili na sastanku, na bilo koji način.' Međutim, od tada nismo imali napretka. Ja sam uradio sve što je bilo dogovoreno, ali, nažalost, to nije bilo dovoljno. U unutrašnje probleme Bosne i Hercegovine ne želim se ni na koji način mešati", poručio je Vučić.

'O NATO-u će se dugo razgovarati'

Kad je riječ o saradnji s Dodikom, Vučić je rekao da je ona uvijek bila dobra i u interesu bh. entiteta Republika Srpska, Bosne i Hercegovine i Srbije.

"Verujem kako u budućnost ta saradnja može biti još bolja i niko nije imao problema zbog dobre saradnje sa Srbijom. Naprotiv, to naša trgovinska razmena najbolje govori", zaključio je predsjednik Srbije.

Čović i Vučić u Mostaru su razgovarali o intenziviranju saradnje dvije države.

"Razgovarali smo o svim temama suradnje Bosne i Hercegovine i Srbije, o pitanjima našeg priključenja Europskoj uniji, našoj gospodarskoj suradnji, čisto da vidimo kako dalje možemo unaprijediti našu daljnju suradnju", izjavio je Čović nakon sastanka.

Na novinarsko pitanje je li bilo riječi o NATO integracijama odgovorio je da je to tema o kojoj će se još dugo razgovarati.

"Kada je u pitanju taj dio, mi do kraja uvažavamo interese Srbije i poštujemo volju izvršne vlasti Srbije", dodao je Čović.

Vučić je podsjetio da već petu godinu zaredom dolazi na otvaranje Međunarodnog sajma gospodarstva.

Otvoren Međunarodni sajam privrede

Dvadeset drugi Međunarodni sajam privrede Mostar 2019. u pet dana trajanja okupit će izlagače iz 30-ak zemalja iz svih područja privrede.

Sajam je otvorenim proglasio Dodik, koji je istakao značaj manifestacije, rekavši da je to mjesto gdje se susreću privrednici kako bi napravili dobre poslovne aranžmane.

Riječima dobrodošlice prisutnima su se obratili i direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak te potpredsjednik Kineskog vijeća za promociju međunarodne trgovine Zhang Shenfeng.

Svečanost otvaranja okupila je brojne domaće i strane delegacije iz političkog, ekonomskog, društvenog, kulturnog i vjerskog života.

Zemlja partner ovogodišnje manifestacije jest Narodna Republika Kina.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.