Vučić: Tražit će da priznamo Kosovo, a da ne dobijemo ništa

Vučić: 'Tamo nas ne čeka ništa dobro, odmah da znate, i ne očekujem ništa dobro' (Tanjug)

Predsjednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić izjavio je u utorak da je pred Srbijom izuzetno težak period te da će se od Beograda tražiti priznanje pune nezavisnosti Kosova, bez podjela, na punoj i cjelovitoj teritoriji nezavisnog Kosova.

Kako je rekao, razgovarat će s kineskim i ruskim predsjednikom u Pekingu, a potom ide u Berlin, gdje ga očekuju veoma teški sastanci sa čelnicima Francuske i Njemačke, prenosi agencija Tanjug.

“Tamo nas ne čeka ništa dobro, odmah da znate, i ne očekujem ništa dobro. Jedino očekujem početak zahteva za novi format, gde bi cilj trebalo da bude priznanje nezavisnosti, a da Srbija ne dobije ništa”, rekao je Vučić te dodao da će se od njega tražiti “da uđemo u razgovore, a da Albanci ne ukinu takse”.

“Po cenu – ne po cenu koju treba da plati Srbija nego ja – neću prihvatiti da nastavimo ma kakav razgovor bez ukidanja taksi, ma kakvi pritisci bili.”

‘Da mi odobrovoljimo Albance’

Govoreći o zahtjevima i pritiscima da Srbija prizna nezavisnost Kosova, Vučić kaže da ne pretjeruje.

“I još da budemo srećni ako ne uvedu poseban tribunal za Srbe i ne osude nas za sve seksualne zločine počinjene na Balkanu. Ništa nisam preterao, čak sam ublažio”, rekao je predsjednik Srbije, dodavši da će, u skladu s tim, pritisci biti veliki.

“Podržavaće i unutrašnje elemente kako bi se smanjivala snaga srpske države i kako bi se do tog cilja što lakše došlo”, dodao je.

Istakao je da “nema šta Albanci nisu uradili protiv Srba i Srbije – nisu ispunili Briselski sporazum ni ključnu tačku o formiranju zajednice srpskih opština, uveli su takse suprotno svim međunarodnim zakonima, doneli platformu protiv razgovora kojom Srbija mora da bude ponižena, razorena i da prizna Kosovo, uveli vojsku suprotno, čak svom Ustavu i stavu generalnog sekretara NATO-a, dozvoljeno im je to, šest meseci čekamo da povuku takse, da ih zamoli međunarodna zajednica, da se smiluje i zamoli svoje čedo da ih ukine”.

“Ništa se nije dogodilo. Naprotiv. Poslednjih nedelja oni dolaze u Beograd i pozivaju me na različite sastanke, na kojima insistiraju da mi nešto uradimo da ‘odobrovoljimo’ Albance, pa da oni ukinu takse. I vi stanete, ne verujete, a onda počinju lažne priče o katastru i diplomama, kojima su opet varali Srbiju, bez obzira na naše loše pregovaranje”, kaže on.

‘Ako do 6. maja ne ukinu takse…’

“Kada kažete ‘Nemoguće je bez ukidanja taksi’, oni kažu: ‘Recite vi da nećete više raditi na blokiranju priznavanja nezavisnosti. Hajde da se dogovorimo, da oni ne rade na kampanji priznavanja, pa nećemo ni mi.’ A ne, ne, ne može tako, normalno je da oni traže priznavanje.”

Poručio je i sljedeće: “Ako do 6. maja ne budu ukinute takse na srpsku robu, biće održana posebna sednica Glavnog odbora SNS-a, na kojoj ćemo izaći sa merama protiv Prištine.”

Vučić je podsjetio da će tada biti šest mjeseci otkad je Vlada Kosova uvela 100-postotne takse na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

“Odmah da kažem svima koji su naučili da zovu telefonom i da prete: ako Srbi samo podignu ruke u gard, a šest meseci nas tuku i ostaviše nas u modricama, nemojte da me zovete. Nisam dostupan”, rekao je Vučić.

Izvor: Agencije