Oglasi

Vučić tražio pomoć Francuske na evropskom putu Srbije

Predsjednik Francuske razgovarat će s domaćinima o evropskim integracijama i Kosovu, bit će potpisani brojni bilateralni sporazumi.

Macron u Srbiji: Dva predsjednika o Kosovu i EU

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je francuskog predsjednika Emmanuela Macrona zamolio za pomoć i podršku Srbiji na evropskom putu i u rješavanju kosovskog pitanja. 

Vučić je na konferenciji za novinare sa francuskim predsjednikom Emjanuelom Macronom u Beogradu rekao da je sa njim imao dug, otvoren i iskren razgovor o svim ključnim pitanjima. 

Vučić je prenio da je govorio sa mnogo brige za svoju zemlju i u nadi da će snažna Francuska i jak i moćan predsjednik Francuske kakav je Macron biti od pomoći našoj zemlji i našem narodu.

"Nisam sanjar, ali uveren sam da enegija i politički entuzijazam Makrona može promeniti mnogo na evropskom kontinentu i pomoći našoj zemlji", rekao je Vučić.

Milić: Macron jedan od arhitekata reforme EU

Modernizacija beogradskog aerodroma

Francuski predsjednik doputovao je danas popodne u Beograd, u dvodnevnu posjetu, kojom, kako se ocjenjuje i u srbijanskoj i u francuskoj javnosti, namjerava da iznova potvrdi historijsko prijateljstvo dvije zemlje, ali i da osigura značajnije prisustvo svoje zemlje u Srbiji, a tako i u regionu.

Nakon toga Macron i Vučić svečano su na aerodromu Nikola Tesla otkrili ploču povodom zvaničnog početka radova na modernizaciji beogradskog aerodroma, koju će sprovesti francuski koncesionar, kompanija VINCI Airports.

VINCI Airports, koncesionar aerodroma "Nikola Tesla" na 25 godina, obavezao se da će uložiti u razvoj infrastruktre na aerodromu ukupno 732 miliona evra.

Macron je danas poručio da je došao u Beograd da "okrene novu stranu", potvrdi prijateljstvo i gradi nova partnerstva sa Srbijom.

"Želimo zajedno da okrenemo novu stranu", rekao je Macron na aerodromu Nikola Tesla.

Subotić: Nema informacija o konkretnim dogovorima Vučića i Macrona

On je rekao da 18 godina nijedan predsjednik Francuske nije došao u Srbiju, što je, kako je rekao, previše dug period.

Istakao da su u njegovoj delegaciji umjetnici, kulrurni radnici, ekonomisti, koji svjedoče da Francuska želi da otvori novu stranu bilateralnih odnosa u geopolitičkom kontekstu koji nije siguran.

Francuska insistira na čvrstim prijateljskim vezama sa Srbijom i na poštovanju velike žrtve srpskog naroda u Prvom svjetskom ratu, ali istovremeno izražava želju da se prevlada nerazumijevanje iz 1999. godine, u vrijeme NATO-ova bombardiranja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, ističu beogradski mediji uoči Macronove posjete, prenosi Hina.

Dok u Jelisejskoj palati ističu kako Macron u Beograd dolazi s porukom da je Srbiji mjesto u EU i da Francuska podržava proces približavanja Srbije evropskim integracijama, mediji bliski vlasti u Beogradu ukazuju na stavove službenog Berlina kako proces proširenja i unutrašnja reforma EU-a trebaju teći paralelno.

Kosovo jedna od tema razgovora

Pariz će, kako se navodi, od EU-a zatražiti izradu nove strategije o proširenju, koja bi trebala obuhvatiti, s jedne strane, realnost evropske perspektive i očekivanja, a s druge strane, zahtjeve za konkretno provođenje reformi.

Jedna od tema na dnevnom redu susreta predsjednika Srbije i Francuske bit će i Kosovo.

Beogradski mediji navode kako službenom Parizu ne smeta eventualna razmjena teritorija ili promjena linije razgraničenja ukoliko se Srbija i Kosovo o tome dogovore i to prihvate svi u regiji, navode beogradski mediji, pozivajući se na izvore iz Jelisejske palate.

Tokom dvodnevne posjete, uz brojne bilateralne aktivnosti, Srbija i Francuska potpisat će 20 sporazuma, među kojima je pet vezano za naoružanje i vojnu opremu.

Mediji u Beogradu i Parizu naglašavaju kako će ovo biti prva posjeta jednog francuskog  predsjednika Beogradu od 2001. godine, kada je u Srbiju došao Jacques Chirac. 

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.