Oglasi

Vučić: Rusija spasila Srbiju stigme genocida

Predsjednik Srbije kaže da se uvijek konsultuje sa svojim ruskim kolegom, Putinom i da ga pita za savjet.
Kada kažem u Washingtonu i Briselu da nećemo i da ne želimo da uvedemo sankcije Rusiji - to je istina i fer, kaže VučićArhiva

Srbija je pouzdan partner Rusiji, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu ruskoj agenciji Tass uoči sutrašnje posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Srbiji.

"Ja to mislim, ja to radim tako, ja ne lažem, možda se nekom ne sviđaju moje reči, ali ja mislim da smo pouzdan partner Rusiji. Kada kažem ''da'' predsedniku Putinu, onda mi to i uradimo", rekao je Vučić.

"I kada kažem u Washingtonu i Briselu da nećemo i da ne želimo da uvedemo sankcije Rusiji - to je istina i fer", kaže predsjednik Srbije.

Vučić je istakao da je ruski predsjednik veoma popularan u Srbiji i da će se veliki broj ljudi, koji želi godinama da ga vidi, okupiti i doći, "samo da ga vidi''.

“Jedan od razloga Putinove popularnosti u Srbiji je taj što je Moskva spasila Srbiju stigme genocida“, istakao je Vučić.

Britanska rezolucija

Kako je naglasio, nikada neće zaboraviti 2015. godinu kada su ruski šef diplomatije Sergej Lavrov i ruski stalni izaslanik u Ujedinjenim narodima Vitalij Čurkin po Putinovoj naredbi spasili Srbiju od stigme naroda koji je počinio genocid, kao što je to bilo predloženo britanskom rezolucijom u Vijeću sigurnosti UN-a.

"Nikada to nećemo zaboraviti", kazao je Vučić.

Rekao je da se uvijek konsultuje sa svojim ruskim kolegom, Putinom i da ga pita za savjet.

"Upoznajem ga sa svim što se događa i ne lažem, govorim istinu, iako mu se uvek sve ne sviđa", kaže Vučić.

Kako je rekao, to je jedna od stvari koje Putin veoma poštuje.

"I ja to poštujem, jer je on lider velike zemlje, a ja sam lider male zemlje i on pokazuje poštovanje za ovu zemlju i ja sam mu veoma zahvalan", rekao je Vučić.

Kazao je da je bio pod ozbiljnim pritiskom nakon što je Srbija poslala humanitarnu pomoć Siriji.

"Nismo poslali oružje, već žitarice, puter i šećer, ali su počeli oštri napadi na nas. I kad sam došao kod predsednika Putina i došli su i novinari, rekao sam mu da možemo da pošaljemo jedan ili dva aviona sa (humanitarnom) pomoći. I Vladimir Vladimirović mi je rekao: Aleksandre, ne radi to, to stvara samo dodatne probleme za tebe“, kazao je Vučić.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.