Vučić: Rezolucija Skupštine Kosova o genocidu je političko ludilo

Politički čelnici Srbije osudili su usvajanje u Skupštini Kosova Rezolucije o genocidu, ratnim i zločinima protiv čovječnosti koje je Srbija tokom rata počinila na Kosovu.

Rezolucija, tvrde u Srbiji, ima za cilj da se Srbi sa Kosova osjećaju uplašeno.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potez je nazvao “političkim ludilom”, navodeći da “neki narodi na Balkanu ne razumeju i ne mogu da pronađu put u budućnost”.

Smatra da je “izglasavanje Rezolucije posledica ponašanja evropskih zvaničnika, koji nisu sami reagovali, niti slušali upozorenja Beograda, kada su kosovske vlasti osnovale Vojsku, uvele takse, ali i odbile da formiraju zajednicu srpskih opština”.

Najavljeno je da će o situaciji na Kosovu Skupština Srbije raspravljati za desetak dana, na sjednici kojoj će prisustvovati i Vučić.

Thaci zadovoljan usvajanjem Rezolucije

“Moraćemo da reagujemo. Verujem da će biti opštih akata, koje će usvajati Skupština i Vlada. Moramo da budemo uzdržani i odgovorni i da ne izgubimo kredibilitet, koji, kao ozbiljni ljudi, imamo u međunarodnoj zajednici”, izjavio je Vučić.

S druge strane, predsjednik Kosova Hashim Thaci zadovoljan je usvajanjem Rezolucije.

“Srbija je izvršila genocid i ubila više od 13.500 Albanaca. Počinila je više od 400 masakra nad albanskim civilima, i to nad ženama, djecom i starcima. Srbija je silovala gotovo 20.000 albanskih žena i protjerala s Kosova najmanje milijun osoba. Također je ubila više od 1.000 albanske djece. To je genocid koji je počinila država Srbija. Zato svi u ovom trenutku trebaju biti jedinstveni i osuditi genocid, a počinitelji da budu dovedeni pred lice pravde”, izjavio je Thaci.

Za Rezoluciju je glasalo svih 79 prisutnih zastupnika u Skupštini Kosova, a sjednici nisu prisustvovali politički predstavnici srpske zajednice.

Izvor: Al Jazeera i agencije