Oglasi

Vučić: Razmatramo vraćanje obaveznog vojnog roka

Sve radimo da bismo sačuvali mir, ali i da preventivno možemo da djelujemo protiv svakog ko bi pokušao da provede agresiju na nas, rekao je Vučić.
Vučić očekuje da će na vojnoj paradi u novembru Vojska Srbije imati osam aviona MiG-29 u letnom stanjuZoran Žestić / Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučič izjavio je da država razmatra da od 2020/21 godine ponovo uvede obavezni vojni rok - u trajanju od tri ili šest meseci.

Po njegovim rečima, to će zavisiti od analiza i procena Ministarstva odbrane i raspoloživih finansijskih sredstava, prenosi Tanjug.

Vučić je u izjavi novinarima na aerodromu u Batajnici, gde je prisustvovao prijemu remontovanih MiG-ova 29 iz Rusije, objasnio da se razmatra uvođenje vojne obaveze od tri ili šest meseci za muškarce, koji bi potom imali prednost pri zapošljavanju u javnoj službi.

"Sve radimo da bismo sačuvali mir, da preventivno možemo da delujemo protiv svakog ko bi pokušao da provede agresiju na nas", podvukao je Vučić.

Očekuje da će na vojnoj paradi u novembru Vojska Srbije imati osam aviona MiG-29 u letnom stanju i dodao da će Srbija nastaviti da jača svoju vojsku, i to ne samo avijaciju, već će nabavljati i helikoptere.

'Govorili ste da su nam djeca slabići'

"U roku od 12 do 14 meseci dobijamo, platili smo, sedam helikoptera iz Rusije. To su četiri Mi-35 i još tri Mi-17, dva smo već kupili prošle godine. I devet (Erbasovih) helikoptera H-145M. To je sada potpuno druga vojska, promenjena je krvna slika Ratnog vazduhoplovstva i Protivvazdušne odbrane", rekao je on.

Vučić je dodao da je, nakon nabavke nove tehnike, potrebno posvetiti posebnu pažnju obuci kadrova i dolasku mlađih vazduhoplovaca u vojsku.

Rekao je i da se ne plaši medijske kampanje protiv eventualnog tromesečnog služenja vojnog roka, jer je narod dovoljno pametan da prepozna dobre namere i ko radi u njegovom interesu.

Ukazao je da je bio kritikovan prošle godine od nekih medija što Srbija nema jednogodišnji vojni rok, a danas, kada kaže da razmatra mogućnost ponovnog uvođenja vojne obaveze na tri meseca, govore mu da želi da uvede zemlju u rat.

"Do juče ste govorili da su vam deca postala slabići, jer nemaju vojnu obavezu. 'Ajde dogovorite se sa sobom šta hoćete od države po pitanju Kosova i Metohije, ekonomije. Pošto ste govorili da je najvažnije pitanje rasta, a sada kada imamo najveći rast u Evropi, onda ni to nije važno", rekao je Vučić.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.