Vučić prihvatio poziv: U Zagrebu 12. i 13. februara

Antonio Tajani podržao je odluku Aleksandra Vučića da prihvati poziv Kolinde Grabar-Kitarović (Tanjug)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prihvatio je poziv hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović za posetu Hrvatskoj i saopštio da će poseta biti 12. i 13. februara.

Vučić je, posle razgovora sa predsednikom Evropskog parlamenta Antoniom Tajanijem, istakao je da ne očekuje lake i prijatne razgovore, da je mnogo otvorenih pitanja, ali da u Hrvatsku ide sa željom da se uradi nešto dobro “za našu decu i za budućnost”.

“Kakav će rezultat biti… Nadam se da ćemo malo stvari pomeriti unapred, ali lošije da bude od trenutnog stanja mislim da ne možemo ni da očekujemo, niti bi trebalo toga da se plašimo”, rekao je Vučić.

Nije trenutak za ‘nadgornjavanje’

“Smatram da je za našu zemlju važno što smo dobili poziv Kolinde Grabar-Kitarović. Razgovaraću sa svim hrvatskim zvaničnicima i razgovaraću sa predstavnicima srpskog naroda. Gledaću da posetim obične ljude, Srbe koji žve u Hrvatskoj”, kazao je Vučić novinarima nakon sastanka sa Tajanijem.

Kako je istakao, nije trenutak u kojem bi Srbi i Hrvati trebalo da se “nadgornjavaju” u težini reči koje će jedni protiv drugih da izgovore, da razmišljaju kako će srpska i hrvatska javnost dobro da reaguju ako se izgovori više teških reči ili uvreda.

Važno je, naznačio je, da “razgovaramo i rešavamo probleme koji postoje između dve države, i to ne samo po pitanju prošlosti i različitog viđenja te prošlosti, već da razgovaramo o tome šta možemo da uradimo”.

“Mislim da možemo mnogo zajedničkih projekata u budućnosti da imamo i da mi pomognemo Srbima u Hrvatskoj, a siguran sam da će to pozdraviti i hrvatska manjina u Srbiji. Mi se ne stidimo, već se ponosimo onim što učinimo za pripadnike hrvatske manjine”, rekao je predsednik Srbije.

Stalni dijalog dvije države

Vučić je kazao da će zatražiti pomoć hrvatskih vlasti za oživljavanje srpskih sela u toj zemlji, omogućavanje elementarnih uslova u nekim delovima gde žive Srbi, da mogu da žive i prežive, kao i rešavanje problema nestalih, imovine…

“Mnogo je drugih pitanja, da razgovaramo otvoreno. Svakako da razgovori neće biti laki, ni prijatni, ali sam uveren da će biti veoma korisni i za Srbiju i za Hrvatsku”, podvukao je Vučić.

Oglasilo se i hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova, koje je saopštilo da hrvatska Vlada želi da rešava otvorena pitanja u odnosima sa Srbijom, o čemu svedoči i ove sedmice održana sednica Međuvladinog mešovitog odbora za zaštitu manjina Hrvatske i Srbije, prva u tri godine.

Ova sednica je održana u Beogradu i Bačkom Monoštoru.

“Odnosi Hrvatske i Srbije su složeni, međutim, upravo zbog toga i u želji da se otvorena pitanja rješavaju Vlada Hrvatske u stalnom je dijalogu sa srbijanskom stranom”, objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

‘Manipulativna izložba o Jasenovcu’

Ministarstvo naglašava da će početkom februara u Zagrebu biti održan novi sastanak koordinatora za rešavanje otvorenih pitanja između Hrvatske i Srbije.

Prvi je održan krajem prošle godine, a za početak marta se priprema sastanak Zajedničkog odbora za provođenje i podsticanje privredne saradnje između dve države, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo napominje da nastojanju hrvatske strane u rešavanju otvorenih pitanja s ciljem poboljšanja bilateralnih odnosa ne doprinose postupci srpske strane, “poput propagandističke i manipulativne izložbe o Jasenovcu postavljene 25. siječnja 2018. godine u Ujedinjenim narodima”.

U saopštenju se navodi da je Vlada Hrvatske čvrsto reagovala na takve postupke i retoriku visokih zvaničnika Srbije te da u toj perspektivi gleda i procenjuje pravi trenutak za susrete visokih zvaničnika.

Podrška susretu iz SAD-a i EU-a

Poziv hrvatske predsednice pozitivno ocenjuje i Američka ambasada u Zagrebu.

“Drago nam je što vidimo taj pozitivan korak. SAD snažno podržava poboljšane odnose između Hrvatske i Srbije. Taj odnos je ključan za prosperitet i stabilnost regije”, objavila je Ambasada na Twitteru.

Odluku predsednika Srbije da prihvati poziv hrvatske predsednice pozdravio je i predsednik Evropskog parlamenta, naglasivši da to predstavlja pokazatelj dobre volje da se razgovara.

Izvor: Agencije