Oglasi

Vučić: Platforma Kosova je uvod u katastrofu na cijelom Balkanu

Predsjednik Srbije kaže da je barem deset puta molio u Briselu da spriječe donošenje Platforme jer ona znači uvod u katastrofu za sve.
Vučić: 'Srbija nije šaka zobi da je pozobaju svi zajedno'Tanjug

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak navečer da je prije šest mjeseci upozorio Brisel da je nacrt Platforme Kosova uvod u katastrofu na cijelom Balkanu, a da ga je Evropska unija uvjeravala da ona neće ni doći na dnevni red, da je neće izglasati, a da danas kažu kako "nemaju komentar" na taj dokument.

Slobodan Petrović dao podršku Platformi

Aleksandar Vučić je izjavio da je Slobodan Petrović obezbijedio kvorum na izglasavanju Platforme u Skupštini Kosova.

'To je najsramniji papir izglasan protiv Srba u prethodnih nekoliko decenija, a Srbin im je dao kvorum, on je bio 61. u kosovskoj Skupštini. Taj Srbin je Slobodan Petrović, koji podržava #1 od 5 miliona, koji protestuje protiv države Srbije i Srpske liste. Taj im je dao kvorum', istakao je Vučić.

"Pitate me da li su me prevarili? Jesu i, pre svega, sebe su prevarili", rekao je on u obraćanju u Sremskoj Mitrovici, prenosi Tanjug.

"Ali, nije Srbija tako mala i slaba kako misle. Odgovor na zahteve Prištine je jasno 'ne'."

'Prevarili su i mene i sebe'

Vučić je rekao da je i kasnije, barem deset puta, molio u Briselu da spriječe donošenje te platforme jer ona znači uvod u katastrofu za sve.

"Oni su rekli da nikada neće doći na dnevni rad, a, evo, Albanci su je izglasali. Današnji komentar EU-a na to je da nemaju komentar. Što su rekli i obećali da neće doći na dnevni red? Prevarili su me, ali pre svega, sebe", kazao je on.

"Ali, Srbija nije šaka zobi da je pozobaju svi zajedno."

"Juče se dogodilo da su doneli Platformu Albanci. Mislio sam da bezobrazluku i bezobzirnosti ima kraja, a juče sam shvatio da nema", podvukao je on.

Rekao je da su u Platformi stavili da Srbija mora priznati Kosovo, i to odmah.

'Srbija neće prihvatiti ultimatum'

"Nije to dovoljno, jer stoji da, ako to uradimo danas, u granicama današnjeg Kosova, time bi se samo kvalifikovali da jednog dana oni priznaju nas i oproste naše neke grehove. To je preduslov da pokažemo znake poverenja, da mogu da priznaju Srbiju, kao da nismo država, pa nam stalo da nas priznaju. Da nije tužno, bilo bi smešno", kazao je on.

"Tražimo od vas, Evropljana i sveta, da našu reč poštujete, kao i slovo na papiru i tražite od druge strane isto. Danas je 2.149 dana kako oni nisu ispunili jednu jedinu obavezu iz Briselskog sporazuma, a to je formiranje zajednice srpskih opština", kazao je Vučić i dodao da to nije samo "sramota Albanaca, koji govore da je njihova besa sve, a ne znači ništa".

"Sramota je i što reč onih koji su bili posrednici iz EU-a nije značila ništa."

"Oni nama ništa nisu učinili na formiranju zajednice srpskih opština. Mi smo ispunili sve i to sam rekao američkom predstavniku danas", dodao je on.

Ponovio je da Srbija nikad neće prihvatiti ultimatum koji joj je Kosovo postavilo usvajanjem Platforme.

'Sitnica u odnosu na ono što sledi'

"Moj odgovor svima njima je takav – ne znam koliko ću ostati, jer [premijer Kosova Ramush] Haradinaj mi je pretio da će me srušiti sa vlasti, neke naše političke protivnike lepo dočekuju u Prištini, pomažu im na različite načine, možda će da me sruši, ali ja im na takve uslove nikad pristati neću", poručio je Vučić.

Rekao je da je Platforma "samo sitnica u odnosu na ono što će da usledi" i dodao da je Srbija htjela kompromis, te da ga i sad želi.

"Ali, da uništite i 'skratite' Srbiju – to ni mnogo jači od vas iz Prištine nisu uspeli, pa nećete ni vi", zaključio je Vučić.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.