Vučić: Izetbegović se pravno i politički sveti Srbima

Aleksandar Vučić: Mi želimo mir i iskreno pomirenje, a ne tužbe i revizije tužbi (Arhiva)

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić nastavio je polemiku s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, poručivši kako mu je “žao što Bakir Izetbegović izmišlja da bilo ko iz Beograda preti Bosni i Hercegovini”.

“Istina je samo jedna i potpuno nedvosmislena. Bakiru Izetbegoviću nije bilo potrebno ni dva dana po okončanju izricanja presude Radovanu Karadžiću da pokrene inicijativu. Umesto za konačnim pomirenjem, on iznosi predlog za pravnu i političku osvetu nad Srbima”, reagirao je Vučić na Izetbegovićevu izjavu Faktoru.

Izetbegović je prethodno izjavio kako BiH neće tolerirati prijetnje iz Beograda o “novoj spirali nasilja”. Po njemu, komentari premijera Srbije Aleksandra Vučića o “spirali nasilja koja se pokreće iz Sarajeva su ishitreni i vjerovatno u funkciji predizbornih odmjeravanja snaga unutar Srbije”.

“U predizbornim kampanjama se olako izgovaraju jake riječi, ali kada je Bosna i Hercegovina u pitanju, riječ ‘nasilje’ ne treba izgovarati u Beogradu. Bosna i Hercegovina niti je u prošlosti pokretala nasilje i vršila agresiju, niti to u budućnosti namjerava da čini. Međutim, istina i pravda su nešto od čega niti možemo niti smijemo odustati, i koristit ćemo sve pravne mehanizme koji su nam na raspolaganju da do njih u konačnici i dođemo”, kazao je Izetbegović.

Dačić: Ne igrajte se sa Srbijom

“Nemojte da se šalite i igrate sa Srbijom, jer to što smo mi konstruktivni to je znak naše snage, a ne naše slabosti”, poručio je Ivica Dačić, predsjednik Socijalističke partije Srbije sa stranačkog skupa u Nišu.

Dačić se obratio predsjedavajućem Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću, ali i novom predsjedniku Kosova Hashimu Thaciju, “ali i svima u Evropi i svetu”, rekavši im da se “ne šale sa Srbijom”.

“Želeo bih da više nikada ne bude potrebe za ratom, ali ćemo braniti svoju zemlju i svoj narod ukoliko za to bude bilo potrebe”, upozorio je Dačić.

“Time je Bakir Izetbegović pretio Srbiji, a mi ćemo njegove pretnje tolerisati, jer ne znam šta bi bila alternativa. Pretpostavljam da je Bakir Izetbegović slučajno prenebregao činjenicu da se pre svega govorilo o političkom nasilju, što svakako jeste bila njegova najava revizije tužbe za genocid. A, što se tiče nasilja, sa ponosom ističem da se u Srbiji svi zločini i svaka vrsta nasilja itekako kažnjavaju. Bilo bi dobro kada bi Bakir Izetbegović pokazao više volje da zločini nad Srbima u BiH budu rasvetljeni, a ubice i kriminalci privedeni pravdi. Makar oni za koje postoje živi svedoci da su ljudima vadili oči zato što su Srbi. To bi, siguran sam bio dobar početak provođenja prava i pravde i važan doprinos politici mira na Balkanu”, odgovorio je Vučić.

Još je dodao kako je “Srbija u potpunosti posvećena miru i pomirenju i nikakvim žalbama i tužbama i politizovanjem pojedinih slučajeva, krivca za sukobe neće tražiti ni u bošnjačkom narodu, niti u bilo kom narodu sa prostora bivše Jugoslavije”.

Vučić: To je izgovor za novu ‘spiralu nasilja’

Vučić je prethodno, reagirajući na izjavu Izetbegovića da Bosna i Hercegovina razmatra novu tužbu za genocid protiv Srbije, rekao kako Izetbegović traži izgovor za pokretanje nove “spirale nasilja”.

“Na žalost, nisam iznenaden vešću iz Sarajeva. U prvoj izjavi posle izricanja presude [bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu] Karadžiću nisam ni pomenuo Bakira Izetbegovića, ali sam, po svemu sudeći, dobro naslutio da neko ne želi pomirenje u regionu, već ide protiv 35 odsto stanovništva vlastite zemlje i traži bilo kakav dovoljan razlog da pokrene spiralu, najpre političkog, a onda ko zna kakvog nasilja”, kazao je Vučić za beogradsku Politiku.

Odgovor zvaničnog Beograda je, istakao je premijer Srbije, da “mi želimo, pre svega, mir i iskreno pomirenje, a ne tužbe i revizije tužbi”.

“Ali, na žalost, očigledno je da nemamo partnera i da su neki sve ovo shvatili kao mogućnost da, umesto pomirenja, sprovedu osvetu nad Srbima. I u tome se razlikuje naš pogled na budućnost od njihovog”, zaključio je Vučić.

‘Potreban novi dokaz’

Izetbegović je ranije u Sarajevu kazao kako razmatra mogućnost pokretanja revizije postupka po tužbi protiv Srbije za agresiju i genocid i da se s tim ciljem “presuda Radovanu Karadžiću pažljivo analizira”.

Kazao je kako Sarajevo “neće bježati” od nove tužbe za genocid protiv Srbije ukoliko presuda Karadžiću sadrži nove elemente.

“Nećemo pod tepih gurati patnju kroz koju su ovi narodi i ova zemlja prošli i pokrenut ćemo reviziju no potreban nam je novi dokaz”, prenijele su agencije riječi koje je Izetbegović izgovorio na sastanku s liderima vladajuće koalicije u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Agencije