Vučić i Thaci u Davosu o nastavku dijaloga

Angela Merkel ovih dana se sastala s Hashimom Thacijem, a ranije i s Aleksandrom Vučićem (Arhiva)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Davosu sa svojim kosovskim kolegom Hashimom Thacijem o nastavku dijaloga i problemima koji su na putu normalizaciji odnosa, javio je Tanjug.

Vučić je u tom kontekstu, na marginama Svjetskog gospodarskog foruma, s Thacijem razgovarao i o zahtjevu da se srbijanski istražni organi uključe u istragu atentata na Olivera Ivanovića.

Za Radio-televiziju Srbije je rekao da “ne razume zašto su u Prištini prihvatili samo razmenu informacija”, ali i da se “nada da će oni pronaći ubice”.

Poručio je i kako je “važno da se razgovara i razmišlja o budućnosti srpskog i albanskog naroda”.

“Moramo da se odlučimo šta je to što možemo, šta je to što želimo, šta je to što hoćemo sa sobom. U budućnosti da imamo realan, ozbiljan i odgovoran pristup. Da izgubimo najmanje što moramo, a da dobijemo najviše što možemo”, rekao je Vučić.

‘I jedni i drugi će biti nezadovoljni i ljuti’

Podsjetio je i kako je “već bezbroj puta rekao da situacija u kojoj se Beograd i Priština dogovaraju mora da bude takva da i jedni i drugi budemo pomalo nezadovoljani i ljuti”.

“Ako neko misli da može da dobije sve, a da drugi ne dobije ništa, onda je to pogrešan put koji neće dovesti do rešenja”, smatra Vučić.

Prethodno je srbijanski predsjednik razgovarao i s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Svjetski gospodarski forum u Davosu, osnovan 1971. godine, redoviti je godišnji sastanak na kojem se okupljaju vodeći svjetski poslovni ljudi, političari, intelektualci i novinari.

Na Forumu koji raspravlja o svjetskim problemima ove će godine prisustvovati više od 3.000 sudionika.

Izvor: Agencije